Politiek

Rotterdamse wethouder die klokkenluider ontsloeg hoog op PvdA-kandidatenlijst

22-12-2016 13:24

De Rotterdamse oud-wethouder Richard Moti staat op de vijftiende plaats van de PvdA-kandidatenlijst. Moti kwam in 2013 in opspraak omdat hij als wethouder Financiën een klokkenluidende ambtenaar van de gemeente Rotterdam had ontslagen. De ambtenaar had vertrouwelijke documenten over illegale en onveilige moskee-internaten naar NRC Handelsblad gelekt.

Daaruit bleek onder meer dat er niet goed werd gehandhaafd. Ook ontbrak het aan kwaliteitseisen en hoefden begeleiders geen verklaring van goed gedrag te hebben.

Ook deed de gemeente Rotterdam aangifte tegen hem. Zowel de rechter als een commissie oordeelden daarna dat het ontslag onterecht was. De ambtenaar werd weer in dienst genomen en Rotterdam trok de aangifte in. Frank van Ardenne, de advocaat van de klokkenluider zei destijds tegen het ANP: “Voor mijn cliënt is het belangrijk dat hij definitief is erkend als klokkenluider. Voor hem was het belangrijkste de veiligheid van de kinderen in het internaat.” Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) kwam daarna met wetgeving voor meer toezicht op dergelijke internaten.

Nadat de PvdA de gemeenteraadsverkiezingen verloor werd Moti in 2014 vakbondsbestuurder bij de FNV. En nu wil hij Tweede Kamerlid worden om zich in te kunnen zetten ‘voor een eerlijkere arbeidsmarkt‘.