Politiek

Ronald Plasterk (PvdA) weigert Tweede Kamer inzage in tapverslagen moord Theo van Gogh

22-12-2016 18:09

Het was Volkskrant-journalist Peter Wierenga die begin deze maand aan de alarmbel trok: waarom krijgt hij geen inzage in 152 passages uit tapverslagen van voor de moord op Theo van Gogh? “Beste minister Plasterk, dit lijkt verdacht veel op een doofpot”, schreef hij in een open brief aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). 

Dat was ook SP-Kamerlid Ronald van Raak niet ontgaan. “Bent u bereid de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage te geven in deze 152 passages uit deze taps?”, wilde hij onder meer van de de minister weten. Donderdag stuurde Plasterk een briefje terug aan de Tweede Kamer.

plasterk

Vraag 2 wordt dus niet niet eens beantwoord.

Ronald van Raak in een reactie aan TPO: “Het blijft moeilijk te geloven dat Mohammed Bouyeri de aanslag op Theo van Gogh alleen heeft gepleegd, zeker ook gezien zijn nauwe contacten met de leden van de Hofstadgroep. Het is jammer dat de regering de Tweede Kamer niet vertrouwelijk inzage wil geven in de stukken die Volkskrant-journalist Peter Wierenga niet te zien kreeg. Dat had mogelijk alle twijfel die ikzelf en vele andere nog hebben kunnen wegnemen. Nu zullen we moeten wachten tot een moment in de toekomst dat deze zaken alsnog openbaar worden.”

Wordt vervolgd dus, al is de vraag inderdaad wanneer. Het is moeilijk zaken doen met een regering die zowel een journalist als de Tweede Kamer negeert.

Lees ook

Dossier Theo van Gogh