Politiek

Honderden miljoenen Europees belastinggeld naar Oekraïne

19-12-2016 13:39

De EU geeft de komende vier jaar 104 miljoen euro aan Oekraïne om het openbaar bestuur transparanter te maken. Het geld maakt deel uit van een eerder afgesproken pakket van 300 miljoen voor onder meer corruptiebestrijding en wordt alleen uitgekeerd als de regering beloofde hervormingen doorzet.

Tijdens de derde zogenoemde associatieraad werden maandag in Brussel ook akkoorden ondertekend over samenwerkingsprogramma’s met EU-buurlanden van Oekraïne ter waarde van 365 miljoen euro. Daarnaast kwam er groen licht voor 600 miljoen aan nieuwe leningen van de Europese Investeringsbank.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini wees op de ‘enorme hervormingen’ op het vlak van economie en democratie en zei dat de EU Oekraïne ‘standvastig’ blijft steunen. Het komt er volgens haar nu op aan dat wetgeving daadwerkelijk wordt uitgevoerd zodat Oekraïners een betere toekomst kunnen krijgen.

Mogherini kwam ook terug op het akkoord dat premier Rutte en de 27 andere regeringsleiders donderdag sloten over de bijlage bij het associatieverdrag tussen beide partijen. Dat besluit komt tegemoet aan de zorgen die naar voren kwamen in het Nederlandse referendum en maakt de weg vrij voor volledige inwerkingtreding van het verdrag, aldus de Italiaanse. De voorlopige toepassing levert volgens haar al veel voordelen op, onder meer op handelsgebied.

Visumvrijstelling voor de 45 miljoen Oekraïners die naar de EU willen reizen, zit er ‘snel’ aan te komen, besloot Mogherini.

Lees ook

Nee is ja – Europees akkoord over Oekraïneverdrag is rond

ANP