Politiek

Main stream media gaan opiniepeilingen soort van negeren rond verkiezingen 2017

17-12-2016 14:19

Nieuwsorganisaties in Nederland stellen zich in aanloop naar de verkiezingen van maart 2017 terughoudend op in het berichten over losse opiniepeilingen. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant, een van die organisaties. Tegelijk zoeken opinieonderzoekers naar manieren om beter te peilen.

Naast de Volkskrant willen ook NOS Nieuws, RTL Nieuws en NRC Handelsblad voorzichtig omgaan met de peilingen. De NOS zal alleen nog de Peilingwijzer publiceren, het gemiddelde van meerdere peilingen en met een duidelijke foutmarge.

Ook RTL Nieuws wil ‘in beginsel terughoudend’ met peilingen omgaan, stelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. NRC Handelsblad hanteert vier richtlijnen voor peilingen, met voorzichtigheid als kernwoord.

Eén van de redenen waarom de main strem media nu ineens krampachtig reageren op peilingen is de onverwachte winst van Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump won terwijl alle peilingen aangaven dat hij de verkiezingen niet zou winnen.

Ook is er de vrees dat opiniepeilingen mensen overtuigen om strategisch op een bepaalde partij te stemmen of niet te gaan stemmen, terwijl in werkelijkheid hun stem juist wel wat had uitgemaakt.

Toch zal TPO niet anders omgaan met de (wekelijkse) opiniepeilingen van Maurice de Hond. Wat TPO betreft kan de burger, en de kiezer, zelf ook wel bedenken dat peilingen slechts een benadering van de werkelijkheid zijn en dus niet alles zeggen over het werkelijke te verwachten aantal zetels.

Anp/TPO