Opinie

De Eerste Kamer moet het onwettig Associatieverdrag met Oekraïne blokkeren

17-12-2016 09:59

Mark Rutte volhardt in zijn ondemocratische opstelling inzake het Associatieverdrag met Oekraïne. Het ratificeren van dit verdrag is inmiddels onwettig. Om die reden moet de Eerste Kamer ratificatie blokkeren. Het door Mark Rutte in Europa onderhandelde ‘inlegvel’ doet daar niets aan af.

Ratificatie van Associatieverdrag Oekraïne is onwettig

Via het referendum van 6 april jl. werd het Associatieverdrag met Oekraïne verworpen. Volgens de referendumwet moest de regering zo spoedig mogelijk na de uitslag het verdrag al of niet ratificeren. De regering heeft dat niet gedaan. Volgens elke taalkundige, planningstechnische en juridische maatstaf, zelfs tot het uiterste opgerekt, is de termijn  ‘zo spoedig mogelijk’ inmiddels meer dan driemaal verstreken. Het nu alsnog ratificeren van het  Associatieverdrag met Oekraïne is dus in flagrante strijd met de referendumwet en daarmee onwettig.

Oproep Ben Bot tot een JA-stem

De Tweede Kamer zal akkoord gaan met ratificatie. Immers, de uitgedunde coalitie van VVD en PvdA heeft daar samen met anti-referendum partij D66 een ruime meerderheid.

In de Eerste Kamer gaat het erom spannen. Daar is het CDA nodig voor ratificatie. In de Tweede Kamer is het CDA tegen. Sybrand Buma is daarover heel duidelijk. Maar in de Eerste Kamer lijken een aantal senatoren te overwegen toch vóór het ratificeren te zullen stemmen. Ben Bot, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken namens het CDA, deed in Nieuwsuur van donderdag 15 december jl. een oproep aan de Eerste Kamerleden van zijn partij om niet klakkeloos de lijn van Buma te volgen. Ben Bot zei letterlijk: “De Tweede Kamer neemt een politiek besluit. Het is niet gebruikelijk dat de Eerste Kamer een politiek besluit nog eens dunnetjes over doet. De Eerste Kamer moet kijken: zit het verdrag goed in elkaar, is het grondwettelijk, is aan alle eisen voldaan. En als dat zo is, dan is het heel moeilijk om te zeggen: het deugt niet en ik stem toch tegen.” Ben Bot noemt de Eerste Kamer in dit verband een Chambre de reflection.

De logica van Ben Bot leidt echter tot een NEE-stem

Ben Bot heeft gelijk dat de Eerste Kamer op deze reflectieve wijze naar het Associatieverdrag met Oekraïne moet kijken. Hij concludeert echter dat een dergelijke reflectie tot een JA-stem moet leiden. Het tegendeel is waar. Een ratificatie op dit moment is in strijd met de referendumwet en dus onwettig. Als Chambre de reflection mag de Eerste Kamer geen wetten goedkeuren die op onwettige wijze tot stand zijn gekomen. Wanneer de Eerste Kamer reflecteert en de waarschuwing van Ben Bot om het politieke besluit van de Tweede Kamer niet dunnetjes over te doen ter harte neemt, dan blokkeert zij het Associatieverdrag met Oekraïne.