U zond in: ‘Ik heb de buik vol van de VVD, hier mijn opzeggingsbrief’

16-12-2016 15:53

Beste redactie,

Ik ben, mogelijk een van de vele VVD leden en -actieven, die langzamerhand de buik vol hebben van het VVD optreden van de laatste jaren. De laatste prestaties van deze ‘Haagse VVD’ hebben er voor gezorgd dat ik daar geen deel meer van wil uitmaken.  Omdat een dergelijke actie, in de anonimiteit, maar een beperkte zin heeft, stuur ik U een kopie van mijn opzeggingsbrief.  Met vriendelijke groet, Chris van den Bos.

Aan het hoofdbestuur van de VVD

L.S.

Na mijn hele leven uitsluitend VVD gestemd te hebben, na tientallen jaren lidmaatschap van de VVD, na vele malen campagneleider te zijn geweest, na twaalf jaren Raadslid en fractievoorzitter in Winterswijk voor de VVD en na vier jaar Statenlid in Gelderland voor de VVD, is voor mij de maat nu geheel vol. De landelijke VVD is sluipenderwijs steeds meer “niet meer mijn VVD”, geworden.

Bij het niet repareren van het AOW-gat voor militairen (onze meest loyale burgers) en de arrogante reactie van Fred Teeven daarbij, was het eigenlijk al zover. Uiteindelijk heeft het spel rond het niet tekenen van de intrekkingswet Oekraïne, nu de doorslag gegeven. Dat alles bovenop een opeenstapeling aan ergernissen in de afgelopen jaren. Omdat die beslissing pijn doet, geef ik van die ergernissen ook een (niet-limitatieve) opsomming:

  • Het willen invoeren van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Ik was een van de vele aanwezigen bij de ledenprotesten hiertegen en zag dat het voornemen door de het breed gedragen ledenbezwaar, gedwongen weer werd teruggedraaid. Alleen bleek later, via de steeds stijgende zorgtoeslag, dat wij gewoon alsnog door diezelfde VVD bij de neus zijn genomen.
  • De onstuitbare nivelleringsdrang van het kabinet Rutte II. Al vijf jaar lang zijn de middeninkomens en de gepensioneerden de klos onder deze linkse liberaal. Steeds meer lastenverzwaringen treffen juist deze groepen. Het is een puur socialistisch beleid!
  • Het compleet leegroven van Defensie en veiligheid door de VVD. Na de belofte in 2010 “Als Balkenende IV valt en wij komen in de regering, draaien wij de bezuinigingen terug”, heeft mijn VVD Defensie en veiligheid echter definitief gecastreerd. De slagkracht, logistieke capaciteit en het voortzettingsvermogen zijn verdampt! Zgn. verhogingen van de budgetten staan in geen verhouding tot eerdere bezuinigingen. Een regelrechte afgang en schande!
  • Het Europese echec. Er blijkt bij de VVD een niet te stoppen onbeargumenteerde en onbetaalbare liefde voor de EU. In casu:
    • Accepteren van de doorlopende verspilling in Brussel en Straatsburg.
    • Accepteren van de nog steeds groeiende geldstroom van Noord naar Zuid.
    • Het wegkijken bij het ontbreken van begrotingsdiscipline bij diverse landen.
    • Geen bezwaar tegen de belachelijke jaarlijkse honderden miljoenen voorbereidingssteun aan Turkije.
    • Geen verzet tegen de ontembare Brusselse regelzucht, enz.
  • De passiviteit van de VVD t.a.v. de vluchtelingencrisis. Open Europese binnenlandse grenzen kunnen een (economische) zegen zijn, maar bestaan slechts bij de gratie van gesloten Europese buitengrenzen. Nu pas filosofeert de visieloze (naar eigen zeggen) minister-president Mark Rutte, over het “terugslepen van boten met vluchtelingen”. Wie denkt deze linkse liberaal eigenlijk, zouden nog in dit soort pre-verkiezing uitspraken van hem geloven na al die jaren van passiviteit en wegkijken. De Europese organisatie Frontex en aanwezige NGO’s faciliteren de overtocht, de Koninklijke Marine is door zijn beleid gedecimeerd en de huidige migratie is alleen nog maar een voorbode.
  • De door de VVD nauwelijks bestreden islamisering van Europa. Net als in sommige andere Europese landen zien we:
    • Het niet in daden aanpakken van zichtbaar salafisme.
    • Het ontstaan van getto’s/”bagdad look-a-likes” in de “prachtwijken”.
    • Het gewoon laten terugkeren van jihadstrijders.
    • Het ongehinderd laten bestaan van dubbele nationaliteiten en loyaliteiten
    • Een steeds groter wordend beroep op de sociale voorzieningen door onaangepasten. enz.
  • Onbegrijpelijke keuzes t.o.v. Nederlandse inwoners. Dit kabinet laat jonge mensen vele jaren op een betaalbare woning wachten, maar laat gemeentes statushouders met voorrang faciliteren. Datzelfde kabinet sluit kazernes, bejaarden- en verzorgingshuizen en laat dan gelukzoekers/statushouders wel van die voorzieningen profiteren. Dit kabinet ziet Nederlandse daklozen op straat slapen, maar ondersteunt culturele activiteiten in Arabische landen. Enz. enz.
  • De windmolengekte. Energietransitie op zich is noodzakelijk, maar windmolens draaien en draaiden op subsidie. Onvoorstelbare bedragen worden in die groene hobby verbrand en zijn daardoor niet meer beschikbaar voor echte en noodzakelijke innovatie. Zonder enige uitleg is mijn VVD 180 graden gedraaid en is een VVD minister zelfs de voorvechter van deze verspilling geworden.
  • De bed-bad-brood discussie. Een moment in de afgelopen jaren dacht ik mijn oude VVD terug te zien, maar wat werd dat een teleurstelling. De fractievoorzitter kreeg geen enkele steun van Mark Rutte en moest schielijk “terug in het hok”. Het resultaat is tot op vandaag zichtbaar in steden waar illegalen en kanslozen de bestaande bevolking bestelen en lastig vallen en zelfs burgemeesters van PvdA-huize, de noodklok luiden. De gedecimeerde politie kan er nauwelijks iets aan doen. Maar ja, dan wordt het falend uitzettingsbeleid van dit Kabinet tenminste ook niet zichtbaar!
  • De kandidatenlijst Tweede Kamer van de VVD. Niet eerder heb ik grotere, grijze eenvormigheid gezien. Al de aansprekende karakters zijn in de loop der jaren zorgvuldig weggeselecteerd. Een sprekend voorbeeld is Joost Taverne. De enige die op enig moment zijn rug recht hield, kan als dank vertrekken. Het is Pink Floyd’s “Another brick in the wall” in optima forma.
  • De verbroken beloftes. Het eerste (maar zeker niet enige) wat in de herinnering komt is de simpele “Er gaat geen euro meer naar Griekenland!” Mijn eigen politieke ervaring levert alle begrip voor het feit dat deze harde en duidelijke stellingname uiteindelijk niet in Brussel binnengehaald kon worden. Maar dan blijft een Minister President toch niet gewoon zitten en voert precies het tegenovergestelde uit! Dat is dezelfde consequentie- en ruggengraatloze houding die nu weer terugkomt in het Oekraïne referendum!
  • Onwaarschijnlijk gebrek aan realiteitszin. Enkele weken terug was ik aanwezig bij een bijeenkomst met VVD voorzitter Henry Keizer. De man bestond het de verwachting uit te spreken dat de VVD bij de verkiezingen op 15 maart a.s. een resultaat van 51 zetels zal gaan boeken. Deze verwachting toont geen enkele verbinding meer met wat er onder vele VVD’ers leeft!
  • enz.

 

Kortom, ik ben klaar met deze “linkse Haagse VVD”, met dit “D66 avant la lettre” optreden. Ik doe niet meer mee aan dat lemmingen-gedrag, mijn stem (en die van mijn familie en omgeving) maar ook mijn fysieke inzet, gaat niet meer naar de VVD. Ik zoek wel een andere partij waar ik mijn rechts liberale opvattingen terugvind en die ik kan ondersteunen. Mijn lidmaatschap van deze VVD, zeg ik met onmiddellijke ingang op.

Chris van den Bos