Politiek

Liesbeth van Tongeren terug op kandidatenlijst GroenLinks

15-12-2016 16:37

tongeren

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren houdt toch een kans na de komende verkiezingen terug te keren in de Kamer. Ze kreeg aanvankelijk geen plaats op de kandidatenlijst, maar heeft die met een stevige campagne alsnog veroverd. De leden hebben haar op plaats zes gezet, maakte de partij donderdag bekend.

Van Tongeren noemt het tegenover het ANP ‘geweldig dat ik door mag als kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks’. “Ik heb zeven fantastische jaren GroenLinks-leden en kiezers mogen vertegenwoordigen en richt me nu met alle energie op onze campagne voor een groen en rechtvaardig Nederland.” Met de zesde positie lijkt ze, gezien de voor GroenLinks rooskleurige peilingen, gerede kans te maken haar zetel te behouden.

Partijvoorzitter Marjolein Meijer in een communiqué:

 

“Ik heb Liesbeth van Tongeren zojuist gefeliciteerd met haar plek op de lijst. Het referendum heeft laten zien dat zij door de leden zo gewaardeerd wordt dat zij thuis hoort op onze kandidatenlijst.”

 

Van Tongeren, voormalig directeur van Greenpeace Nederland en in de Kamer het groene gezicht van GroenLinks, stond bij de vorige verkiezingen nog op de derde plaats van de lijst. Ze gold als een succesvol Kamerlid en wist vaak de aandacht van de pers op zich te vestigen. Volgens de selectiecommissie die de kandidaten voor de verkiezingen van 15 maart voordroeg, had er echter nog meer ingezeten. De commissie vond het bovendien tijd voor nieuwe gezichten.

Het besluit niet met haar door te gaan verraste Van Tongeren naar eigen zeggen volkomen. Na aanvankelijke berusting besloot ze de leden, die in een referendum over de lijst mochten stemmen, te mobiliseren om haar alsnog een plekje te gunnen.

Lees ook

Dossier Liesbeth van Tongeren