Interview

Koffie met de kandidaat (deel 13): Rens Raemakers, de nummer 17 van D66

15-12-2016 13:51

Wie zijn de kandidaten voor de Tweede Kamer in maart 2017? Hoe word je Tweede Kamerlid? Elke week tot aan de Tweede Kamerverkiezingen gaat uw interviewer op bezoek bij diegenen op wie u in maart kunt stemmen. In aflevering 13: Rens Raemakers (25), fractievoorzitter van D66 in het Limburgse Leudal, een gemeente waar niemand van weet waar die ligt, maar waar sommigen Raemakers maar wat graag naar Den Haag zien verkassen: “Ik sta voor open, eerlijke en transparante politiek en niet om de hete brij heen draaien.” 

Uw interviewer ontmoet Rens op de campus van de Tilburgse universiteit. Hij komt hier studenten bestuurskunde toespreken over hun arbeidsmarktkansen. Tilburg is voor Rens een bijzondere plaats: “Hier is mijn levensverhaal gekanteld. Ik ging hier bestuurskunde studeren in 2009 en was in de bloei van mijn leven. Ik bleek in het eerste jaar teelbalkanker te hebben met tientallen uitzaaiingen in de lymfen, lever en longen. Het heeft twee jaar geduurd voordat ik weer gerevalideerd was. Toen ben ik hier weer helemaal overnieuw begonnen.”

Kranten lezen en debatten volgen

“Ik kreeg chemokuren en twee stamceltransplantaties. Ik dacht altijd: als ik de poort van de universiteit maar weer bereik. Er is hier in Tilburg eigenlijk geen poort, maar bij wijze van spreken.” De politiek hield hem al die tijd op de been. Hij lag in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht: “In bed kon ik de debatten volgen tussen Pechtold, Wilders en de anderen. Ik was in 2010 heel blij dat het kabinet van ChristenUnie, CDA en PvdA viel, want politiek volgen was het enige wat ik kon doen.”

Een vriendin regelde een ontmoeting met Pechtold. Rens: “D66 heeft dat zelf aangeboden. Ze zeiden: kom maar langs bij Alexander Pechtold thuis. Toen heb ik drie kwartier met Alexander gesproken. Ik was toen heel erg ziek: op de dag zelf was de vraag of ik wel zou kunnen gaan.” Wat besprak hij dan met Pechtold, vraagt uw interviewer. Het antwoord: “hoe we PVV-stemmers in Leudal kunnen overtuigen D66 te stemmen.”

Medische blunder

Na een jaar was de behandeling voorbij maar al snel leek de kanker terug. Het was carnaval 2011. Rens: “Toen dacht ik: nu is het over. Ik weet nog dat ik toen tegen mensen zei: ik ga binnenkort dood, maar jullie moeten carnaval blijven vieren alsof het je laatste dag is. De diagnose bleek niet te kloppen want de meetmethode bleek verkeerd. Eigenlijk was dat een blunder.” Rens staat nog jaren onder controle en houdt altijd last van de gevolgen van de ziekte: hij houdt zenuwpijnen en heeft meer kans op andere ziektes.

Of zijn ziekte zijn politieke ambities heeft versterkt, daar praat Rens niet over, maar het lijkt er wel op. Hij hield de politiek al vanaf zijn tiende bij, zat bij debatclubs en werd in 2010 lid van D66: “Ik was fan van Pechtold. Hij heeft D66 elan gegeven. Ik ben ook een Hans van Mierlo-fan maar die is overleden. Ik heb hem helaas nooit ontmoet.” Rens’ contact met Pechtold kreeg een vervolg. “Het contact is pas echt gekomen toen ik Pechtold in Den Haag heb bezocht in 2011.” Nu staat Rens op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.

Uniek voor D66: Leudal

Rens is fractievoorzitter in Leudal, een fusiegemeente van zestien verschillende dorpen. Rens vertelt: “ik ben echt niet op de D66-lijst gekomen vanwege mijn ontmoeting met Pechtold. Wat wij in Leudal gedaan hebben, dat is voor D66-begrippen uniek. Leudal is een echte rechts-conservatieve gemeente waar D66 maar een paar procent haalt en waar ieder dorp op zijn eigen manier denkt. Niemand is bezig met samenwerking tussen dorpen en daarvan zeggen wij: dat moet je juist wel doen. Dat heeft ons twee zetels opgeleverd. En wij hebben vanuit de oppositie ook echt resultaat kunnen boeken.”

“Het probleem in Leudal is 170 enorme gebouwen,” vertelt Rens: “Bij de start van Leudal, tien jaar geleden, hebben alle voormalige gemeenten gedacht: we gaan toch fuseren, we hebben nog drie miljoen op de plank liggen, we gaan dat nu uitgeven. Overal staan gemeenschapsgebouwen, theaters en sportkantines die niemand nodig heeft die allemaal veel te groot zijn. Maar ze dachten: we moeten dat geld opmaken.”

Ingrijpen met D66

“Niemand durft te zeggen: grijp nou eens in,” zegt Rens: “Wij hebben gezegd: er moeten minder accommodaties komen. Sluit al die scholen met vijftig leerlingen en maak een fusieschool. In 2014 werden we daar nog om verketterd, maar nu willen de bewoners van die dorpen dat zelf. Ze zien: het oude beleid faalt.” In Leudal hangt de politiek aan elkaar van vriendjes en achterkamertjes, denkt Rens: “Er was een aanbesteding voor de bibliotheken voor 165.000 euro. Er waren twee partijen die zich hadden ingeschreven maar we hoorden maanden niks. Ik heb heel veel Raadsvragen gesteld. Ze werden helemaal gek van mij. Ze hebben de opdracht uiteindelijk gegund aan een andere partij voor een ton meer.”

Later werden alle stukken openbaar. Rens: “Dan zie je uiteindelijk al die mails: ‘Kunnen we dit intern houden? Anders krijgen we D66 achter ons aan.’ We hebben er maandenlang over gesteggeld en uiteindelijk kwam alles boven water. Elders was zo’n college allang gevallen maar in Leudal zeggen ze dan: ‘het is schandalig hoe meneer Raemakers tekeer gaat tegen het college.’ Het duurde lang voordat de coalitie echt viel.”

Opkomen voor krimpregio’s

Rens staat op de zeventiende plaats van de kandidatenlijst: “Alexander belde me op en zei: ik heb het gevoel dat we 17 zetels gaan halen.” Maar hij wil daar niet van afhankelijk zijn: “ik wil gewoon 16.000 stemmen halen in Limburg. Ik heb natuurlijk de vrijheid om zelf campagne te voeren. Ze hebben ook mensen uit Groningen, Twente en Zeeland op de lijst gezet. Pechtold is goed in het halen van stemmen in de Randstad. Maar Limburg, dat vergeten mensen vaak, heeft meer dan een miljoen inwoners. Ik geloof dat we heel erg kunnen groeien in Limburg.”

“We gaan in Den Haag wat beleven. Ik wil opkomen voor jongeren en voor de krimp- en grensregio’s. We willen dat er geïnvesteerd wordt. De oplossing is driedelig: wonen, scholen en de arbeidsmarkt. Waarom gaan mensen uit die regio’s weg? Omdat er niks te doen is. We moeten ervoor zorgen dat wonen en scholen in orde zijn.” Maar D66 is toch niet de partij van de krimpregio’s? vraagt uw interviewer. Rens: “D66 heeft te weinig aandacht besteed aan krimpregio’s, maar we kunnen de ideeën van D66 daar wel goed gebruiken.”

 

Beeld: Peter Hamans.