Politiek

SP wil inzage in geheime tapverslagen moord Theo van Gogh

12-12-2016 14:52

“Beste minister Plasterk, dit lijkt verdacht veel op een doofpot”, schreef Volkskrant-journalist Peter Wierenga dit weekeinde aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Wierenga had de tapverslagen opgevraagd die de AIVD had gemaakt in de Haagse Antheunisstraat. Daar was rond de moord op Theo van Gogh in 2004 een huis met medeweten van de AIVD verhuurd aan twee leden van de Hofstadgroep – Jason W. en Ismail A. – en volgehangen met microfoons. Eind vorig jaar werd bekend dat uit de taps vóór de moord bleek dat voor Mohammed Bouyeri iemand anders was gevraagd om Van Gogh te vermoorden. Deze persoon zag daar van af. De mogelijke opdrachtgever wordt omschreven als ‘Persoon 2’. Bovendien kwamen W. en A. bij Bouyeri in Amsterdam over de vloer. Als zij op de hoogte waren van zijn plannen zouden ze dat naderhand hebben kunnen bespreken in de Antheunisstraat.

Wierenga kreeg de tapverslagen – het gaat om 152 passages – van voor de moord niet, wel die van daarna. Pikant, begin dit jaar zei Plasterk namelijk dat het Openbaar Ministerie geen verdere redenen zag om de aanslag op Van Gogh nader te onderzoeken. Waarom die taps dan niet openbaar maken, vraagt Wierenga zich in zijn open brief aan Plasterk af.

SP wil ‘absolute helderheid’

Enter SP Kamerlid Ronald van Raak die zich al lange tijd met de kwestie bezighoudt en al eerder vraagtekens bij de tap-kwestie zette. Van Raak zegt maandag tegen ThePostOnline dat hij wil dat in ieder geval de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage krijgt in de 152 passages.  Ook vraagt hij zich af of toezichthouder CTIVD inzage heeft gehad in deze taps. Hij zal Plasterk daar over bevragen.

Van Raak: “Ondanks alle onderzoeken blijf ik zitten met vragen over het optreden van Mohammed Bouyeri. Ik kan nog steeds moeilijk geloven dat hij de aanslag op Theo van Gogh helemaal alleen heeft georganiseerd. Deze taps zouden daar uitsluitsel over kunnen geven. Ik wil absolute helderheid of sprake is van een opdrachtgever.”

Wordt vervolgd.

Lees ook

Volkskrant – De open brief van Peter Wierenga aan Ronald Plasterk