Inzake de valse beschuldiging van SP-Kamerlid Ronald van Raak

11-12-2016 17:15

Dat was even schrikken vrijdag. Ronald van Raak, Tweede Kamerlid en Bestuurslid van de SP schreef dat ik een bedrieger ben. De beschuldiging is vals, staat los van de feiten en verziekt het debat over de gezondheidszorg. Allereerst; ik ken Van Raak niet. Ik heb hem nog nooit bij een debat over de zorg gezien. Hij valt niet alleen mijn integriteit aan maar ook die van mijn collega’s en enkele andere experts die zich al jaren inzetten voor goede zorg. De beweringen op grond waarvan hij dat doet zijn onjuist.

Bij EenVandaag plaatste ik recent enkele kritische kanttekeningen bij het plan voor een Nationaal Zorgfonds en het afschaffen van het eigen risico. Van Raak beweert dat ik als ‘onafhankelijk zorgeconoom’ werd aangekondigd; dat klopt niet. Zie het screenshot hieronder.

verkoulen

Met drie partners voer ik een adviesbedrijf in de zorg. We werken voor diverse opdrachtgevers waaronder soms het ministerie van VWS. Dat gebeurt altijd in een objectief en concurrerend proces. Over de juistheid van de aanpak of de resultaten van ons onderzoek is nooit discussie.

Naast mijn werk ben ik lid van het Landelijk Bestuur van D66 waar ik me richt op het werven van leden en fondsen (dat gaat hartstikke goed trouwens!). Mijn betrokkenheid is volledig openbaar en voor iedereen te zien. De redactie van EenVandaag wist dat ook maar ze nodigden mij uit vanwege mijn kennis over de zorg. Niet ik, maar Pia Dijkstra is de woordvoerder van D66 over het zorgstelsel in de Tweede Kamer. Opvallend is wel dat als leden van de PvdA, VVD of D66 vóór de plannen van het Nationaal Zorgfonds zijn hun lidmaatschap in de ogen van het zorgfonds een pré is, maar als leden van die politieke partijen kritiek hebben op het zorgfonds is hun lidmaatschap kennelijk een probleem.

Ik studeerde af in de sociale en institutionele economie te Utrecht en werk inmiddels met passie al 16 jaar aan de zorg. Het werk dat ik doe is bedoeld om zorgprofessionals en farmaceuten te helpen te voldoen aan de eisen van wetten en regels. Het is eervol, relevant en interessant werk. De behoefte aan dit soort advies blijft bestaan, ook, of misschien wel juíst, als er een grote stelselwijziging plaatsvindt, zoals het Nationaal Zorgfonds bepleit.

Ik bedrieg niemand en ben open over mijn activiteiten. Ik meng me in het debat over ons zorgstelsel omdat de zorg me aan het hart gaat. Zo heb ik regelmatig gesproken, getweet en gedebatteerd met medeoprichters van het zorgfonds zoals Lewi Vogelpoel, Alan Ralston en Renske Leijten (zoals hier), mensen aan wiens intenties of integriteit ik niet twijfel. We zijn het simpelweg oneens over de richting.

Er is in dat debat geen noodzaak om elkaar voor bedrieger uit te maken. Ik ga met schoon geweten en open vizier het debat aan over datgene wat mij in mijn werk drijft; goede zorg voor zoveel mogelijk mensen. Daarom schrok ik ook toen andere experts en ik bedriegers werden genoemd door het Tweede Kamerlid en tevens Bestuurslid van de SP. Dit is een campagnestijl die we dit jaar helaas al te veel gezien hebben: Beschadig de expert dan hoef je niet in te gaan op de argumenten. Een vileine tactiek bedoeld om de aandacht af te leiden.

Van Raak levert geen inhoudelijke bijdrage aan het debat over de zorg maar de beschuldiging is gedaan, de schade toegebracht. Ik hoop dat Van Raak er even op terug komt. Nog beter: weerleg de inhoudelijke kritiek op het Nationaal Zorgfonds. Ik nodig hem van harte uit om in gesprek te gaan over de merites van het Nationaal Zorgfonds en ons huidige zorgstelsel. Van persoonlijke aanvallen wordt niemand beter en verliezen we oog voor de inhoud in het debat over onze gezondheidszorg. En daar is de zorg te belangrijk voor.