Reportage

Met GroenLinks in Drenthe: ‘Zihni Özdil is helemaal uit Amsterdam naar Meppel gekomen’

08-12-2016 11:32

In de Meppelse schouwburg Ogterop is deze woensdagavond een Meetup van GroenLinks, een bijeenkomst waar kandidaten voor de Tweede Kamer zich presenteren aan de leden. Het is allemaal georganiseerd door GroenLinks Meppel, maar is bedoeld voor alle Noordelijke provincies. Zo leer je nog eens wat: Meppel is zowel vanuit Zwolle, Leeuwarden als Groningen direct per trein te bereiken. Ondanks deze perfecte bereikbaarheid blijken slechts zestig leden de moeite te hebben genomen om langs te komen. De organisatoren hebben net te weinig stoelen klaargezet.  

GroenLinks organiseert deze twee weken een groot aantal van dit soort bijeenkomsten. De kandidaten zijn vrijwel elke avond op pad: zo waren ze al in Roermond en Nijmegen. Deze avond is er naast Meppel een bijeenkomst in Utrecht. In Meppel komen uit de top tien Tom van der Lee (nr.3), Corinne Ellemeet (nr.6), Zihni Özdil (nr.7), Suzanne Kröger (nr.9) en de niet geplaatste Liesbeth van Tongeren langs. Zij worden geassisteerd door een aantal lager geplaatste kandidaten.

Isabelle Diks, geen belangrijke kandidaat

Een voorbeeld van zo’n kandidaat is Isabelle Diks. Zij is wethouder in Leeuwarden en was al eens in 2008 korte tijd Tweede Kamerlid. Ze staat nu op plaats 18. De kans dat ze gekozen wordt is nihil, maar ze foldert wel voor zichzelf. Ze is “de groene Noordelijke kandidaat”. Of dat folderen verschil kan maken, is twijfelachtig. Ze moet door heel veel GroenLinks’ers hoger geplaatst worden om ook daadwerkelijk een hogere plek te krijgen. Dat geldt ook voor Liesbeth van Tongeren, die geheel afhankelijk is van de leden om überhaupt terug te komen.

Deze bijeenkomst heeft iets snobistisch. De vijf belangrijkste kandidaten komen allen uit Amsterdam en omgeving. Hoezo is GroenLinks een partij uit de Randstad? GroenLinks lijkt dit op te lossen door kandidaten die wel uit de regio komen maar verder onverkiesbaar zijn – zoals Diks – evenveel ruimte te geven als de Amsterdamse kandidaten die aanzienlijk meer kans maken. Deze werkwijze is charmant, maar heeft als nadeel dat leden minder te weten kunnen komen over de mensen die straks de GroenLinks-fractie daadwerkelijk gaan bemannen. Daar zit Diks niet bij.

Ingestudeerde PR-praatjes

GroenLinks Meppel laat zich vanavond van haar beste kant zien. Alle kandidaten worden kort door de moderatoren voorgesteld en mogen daarna zelf iets zeggen. Het probleem laat zich raden: de teksten zijn PR-praatjes met alleen maar positieve punten. Corinne Ellemeet wil het populisme bestrijden, Zihni Özdil praat over bestaanszekerheid, Suzanne Kröger is heel groen, Tom van der Lee praat over het klimaat en Liesbeth van Tongeren heeft er persoonlijk voor gezorgd dat je op station Zwolle minder lang op de trein hoeft te wachten als je naar het Noorden gaat. Naar Meppel en verder dus.

De kandidaten doen hun uiterste best voor de provinciale doelgroep. Isabelle Diks probeert de zaal uit te leggen dat deze regio heel anders is dan de grote steden. Zihni Özdil spreekt de aankondiging van de moderator dat hij “helemaal uit Amsterdam is gekomen” niet tegen. Ook de groene kandidaat Suzanne Kröger leeft zich in, door boeren niet als vijand van duurzaamheid af te schilderen maar als potentiële partner.

Bedrijfsongeval met Liesbeth van Tongeren

De meest interessante kandidaat is natuurlijk Liesbeth van Tongeren, maar ze krijgt niet meer spreektijd dan de rest. Pratend met leden zegt ze dat het ‘een bedrijfsongeval’ is dat ze niet op de lijst staat en dat de Partij voor de Dieren en D66 daarvan kunnen profiteren. Aan het einde van de avond zegt een man dat hij ervan overtuigd is dat Liesbeth wel op de lijst thuishoort. Er volgt applaus, maar de goede verstaander denkt meteen aan de dichtgetimmerde GroenLinks-procedure die het Liesbeth ondanks deze steun moeilijk maakt om terug te keren.

Dan volgt de slotvraag: wat nemen de kandidaten vandaag mee? Suzanne Kröger weet nu dat dit deel van het land meer aandacht verdient. Zihni Özdil is het er van harte mee eens. Tom van der Lee ziet “veel elan” bij GroenLinks, Corinne Ellemeet “wil het samen met de leden doen” en Liesbeth van Tongeren gaat naar huis met “een warm gevoel in haar hart”. Dan is het afgelopen en begint de borrel. “Sommige kandidaten moeten meteen weg,” herinnert de moderator ons voor de tweede keer. Ze moeten terug naar Amsterdam.