Politiek

Tunahan Kuzu (DENK): Partijen met buitenlandse financiering weren uit ‘Commissie stiekem’

07-12-2016 13:05

Partijen die geld krijgen uit het buitenland, moeten worden geweerd uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) – in de volksmond ook wel de Commissie Stiekem genoemd. Het is van belang om partijen die mogelijk onder invloed staan van buitenlandse geldschieters uit de commissie te weren, aldus DENK-leider en Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu woensdag. “We kunnen niet riskeren dat een lange arm van buitenlandse belangengroepen in die commissie zitting neemt.” DENK wees onlangs onder meer op ‘lijntjes’ tussen de PVV en financiers uit de VS.

Dinsdag sneuvelde ternauwernood een DENK-voorstel voor een verbod op buitenlandse financiering van partijen. Kuzu wijst er op dat dit werd tegengehouden door VVD, CDA en PVV. Het nieuwe voorstel van DENK komt op het moment dat een meerderheid van de Kamer juist kleinere partijen uit de commissie wil weren. Commissievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) benadrukte dinsdag nog dat het er niet om gaat DENK opzettelijk weg te houden van staatsgeheimen. Hij wil Stiekem beperken tot de vijf grootste partijen om de kans op lekken te verminderen.

‘Nieuwe regels geheime commissie zijn om ons uit te sluiten’

Kuzu verwijt Zijlstra dat hij het voorstel heeft gedaan om DENK uit te kunnen sluiten. Tijdens een debat woensdag verwees Kuzu naar uitspraken die Zijlstra bij Pauw had gedaan over DENK en haar vermeende loyaliteit aan Ankara. Halverwege september uitte Zijlstra eenzelfde beschuldiging tijdens een Kamerdebat. Kuzu zei daar woensdag over: “Daarmee geeft de VVD het signaal dat uitsluiten oké is.”

SGP-fractievoorzitter Kees Van der Staaij noemt de theorie van Kuzu teveel eer. Het voorstel om de commissie kleiner te maken is naar aanleiding van een evaluatie die de CIVD over haar eigen functioneren heeft gemaakt.

Overigens zal DENK geen aanspraak maken op een plaats in de commissie. Kuzu hoeft naar eigen zeggen geen zaken te weten die andere burgers ook niet mogen weten.

Lees ook

TPO – ‘Commissie Stiekem’ wordt kleiner: 5 fractievoorzitters grote partijen