‘Nieuwe partijen maken zich sterk voor idealen waar Libertarische Partij al 23 jaar voor strijdt’

06-12-2016 11:40

Het regent nieuwe partijen. Partijen die de politiek willen veranderen. VNL, Forum voor de democratie en sinds vandaag Geen Peil. Geweldig! Er is behoefte aan vernieuwing. De partijen gaan zich sterk maken voor idealen waar de LP (Libertarische Partij) al 23 jaar voor strijd.

De ene vernieuwing is echter de andere niet en waar andere partijen werken aan een directe democratie, wil de LP een compleet nieuwe democratie. Geen stemkastjes of referenda waarbij we met zijn allen centraal beslissen over landelijk beleid. Maar juist zelf beslissen over je eigen leven en daar waar je met meer mensen zeggenschap hebt, dan lokaal en het liefst zonder politiek.

One-size-fits nobody

Het probleem is juist dat de politieke besluitvorming te afhankelijk is. We moeten werken aan een Nederland waar we onze eigen toekomst kunnen bepalen — onafhankelijk van wie of wat dan ook. Echte democratie komt van onderaf en in plaats van 150 Kamerleden nu heel Nederland direct laten stemmen, het blijven ‘one-size-fits nobody’ oplossingen. Wat nou als 51 procent slavernij weer wil invoeren? Is dit dan een goede oplossing?

Nederland heeft juist behoefte aan nieuw leiderschap. Leiders die leiders voortbrengen, staan voor hun idealen, het geloof in de mens en hun ongekende vermogens en niet de waan van de dag willen laten meeregeren in de Kamer.

Vliegjes

Het idee is goed, maar de uitvoering een heel stuk minder. We missen een sterk ideologisch kader zoals de LP dat wel heeft. Daarnaast vraag ik me af hoeveel animo er nog is als de zetels voor de nieuwelingen op 15 maart uitblijven. Eén ding is zeker, de LP gaat altijd door. De groei zit er in en buiten de media om groeien we hard door. We hebben al genoeg eendagsvliegen zien komen en gaan. Deze vliegjes overleven we ook wel weer.