Politiek

Jeroen Dijsselbloem: Italiaans nee is geen nee tegen Europa

05-12-2016 12:27

“Dit is niet het begin van een nieuwe crisis. Het referendum ging over Italië, de uitkomst is niet een anti-Europese stem. De markten hebben kalm gereageerd.” Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag in Brussel voor het begin van een eurogroepvergadering waar onder meer over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden in 2017 wordt gesproken, inclusief de Italiaanse. De Italiaanse minister Pier Padoan heeft zich wel afgemeld bij de al maanden geleden geplande bijeenkomst onder leiding van Dijsselbloem.

De Italianen stemden zondag tegen ingrijpende staatshervormingen, waarna premier Matteo Renzi zijn ontslag aanbood. “Er zal een nieuwe regering komen en die zal aan dezelfde problemen het hoofd moeten bieden”, aldus Dijsselbloem. “Het is een sterk land en ik heb er alle vertrouwen in.”

Ook andere ministers reageerden rustig. “Zo zijn de democratische processen”, aldus de Duitser Wolfgang Schäuble. “Het is belangrijk dat er een handelsbekwame regering komt maar ik zie geen aanleiding voor een nieuwe eurocrisis.” Over de bank Monte dei Paschi di Siena die dreigt om te vallen, zei Dijsselbloem dat ‘het niet zo is dat de hele bankensector in Italië’ in de problemen zit. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor de oudste bank ter wereld ‘binnen de Europese regels’.

Ondanks de afwezigheid van Padoan bespreekt de eurogroep de in oktober in Brussel ingediende Italiaanse begroting gewoon, zei Dijsselbloem. Het land wil vanwege de kosten van de vluchtelingencrisis en de recente aardbevingen een ‘flexibele’ toepassing van de regels. Nederland staat daar ‘terughoudend’ tegenover.

ANP