Politiek

‘Commissie Stiekem’ wordt kleiner: 5 fractievoorzitters grote partijen

05-12-2016 15:50

De Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) – in de volksmond ook wel de Commissie Stiekem genoemd – wordt verkleind. Dat blijkt uit een voorstel van commissievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD). Een groot deel van de Tweede Kamer steunt hem hier in. In de huidige situatie kunnen alle fractievoorzitters lid zijn van de commissie. De Tweede Kamer wil daar nu vanaf. Bedoeling is dat alleen de voorzitters van de vijf grootste fracties onderdeel van de commissie gaan uitmaken. Eventueel aangevuld met twee fractievoorzitters van andere partijen.

‘Kans op lekken beperken’

Zijlstra in zijn voorstel:

 

“Een in omvang beperkte CIVD bevordert flexibiliteit, waardoor sneller en gemakkelijker ingespeeld kan worden op actualiteiten. Bovendien wordt de kans op een lek van staatsgeheime informatie bij een kleinere CIVD beperkt/verminderd.”

 

In de commissie worden wanneer nodig fractievoorzitters vertrouwelijk ingelicht door de regering en inlichtingendiensten.

Het Lek van 2014

In februari 2014 bleek dat er uit de commissie gelekt was. Toen verscheen in NRC Handelsblad een artikel over 1,8 miljoen belgegevens, waarover minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onjuiste informatie had gegeven. Eind 2015 bleek dat het Openbaar Ministerie de kwestie onderzocht had en aanwijzingen had dat één of meerdere fractievoorzitters hadden gelekt. De Tweede Kamer onderzocht de kwestie vervolgens zelf. De conclusie van dat onderzoek begin dit jaar was dat er wél gelekt was, maar onduidelijk door welke fractievoorzitter(s).