Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Partij voor de Dieren stijgt door naar 5 zetels

04-12-2016 09:49

De trend van de afgelopen weken wordt deze week voortgezet. De PVV is in 4 weken inmiddels 7 zetels gestegen en staat nu 10 zetels voor op de VVD. Als het verschil met 4 weken geleden bekeken wordt is goed te zien wat er gebeurd is.

screen-shot-2016-12-04-at-09-49-40

We zien bij VVD, CDA, SP, D66, GroenLinks en PvdA een -soms beperkte- daling. Samen in totaal 9 zetels. Het is opmerkelijk dat deze 6 partijen samen nu nog maar 87 zetels scoren. Minder dan 15 zetels gemiddeld (10 procent). De 4 grootste partijen van deze groep scoren samen slechts 67 zetels. Deze 6 partijen scoorden in 1998 samen meer dan 140 zetels. Daarnaast is ook te zien dat de partijen die als “links” worden gezien, PvdA, SP, GroenLinks en D66, samen maar 50 zetels scoren, dus een derde van het electoraat. In de laatste 20 jaar scoorden deze partijen doorgaans bijna 50 procent.

Versplintering

Nu ook GeenStijl met een partij aan de verkiezingen lijkt te gaan deelnemen, krijgen we naast DENK en VNL nog 4 “nieuwe” partijen die -wellicht- kansen hebben op zetels: Piratenpartij, Nieuwe Wegen, Forum voor Democratie en de partij van GeenStijl. Bij ons onderzoek volgende week zullen we dieper ingaan op het effect en de potentie van deze partijen op de verkiezingen en de kansen die ze hebben.

Mochten deze zes partijen samen duidelijk meer zetels halen dan de 4 waar ze vandaag samen op staan (pdf), dan blijven er nog minder zetels over, voor de traditioneel grote partijen om met elkaar te verdelen.