Politiek Buitenland

Ondertussen in Italië – Premier Matteo Renzi verliest referendum

04-12-2016 23:11

Italiaanse kiezers hebben zondag tegen de ingrijpende staatshervorming gestemd die de regering van premier Matteo Renzi had voorgesteld. Volgens exitpolls die ‘s avonds laat direct na het sluiten van de stemlokalen verschenen, waren de tegenstanders duidelijk in de meerderheid.

Update 00.32 – Renzi stapt op

De Italiaanse premier neemt zijn verantwoordelijkheid en kondigt aan dat hij zal aftreden.

Volgens de peiling voor publieke omroep RAI stemde tussen de 42 en 46 procent voor de plannen en 54 tot 58 procent tegen. Twee andere exitpolls bevestigden de indruk dat het nee-kamp met een ruime marge heeft gewonnen.

Sociaaldemocraat Renzi heeft vooraf gezegd dat hij zal aftreden als de bevolking tegen zijn voorstel zou stemmen. Hij kondigde eerder op de dag al aan dat hij rond middernacht een toespraak zal geven.

Het referendum draaide om grondwetswijzigingen die Italië beter bestuurbaar moesten maken. De Senaat zou worden uitgekleed: van de 315 zetels bleven er in het plan honderd over en het instituut zou onder meer de macht verliezen om een regering naar huis te sturen.

Toen Renzi zijn politieke lot aan de uitslag verbond, kreeg de oppositie er een argument bij in hun strijd tegen het voorstel. Volgens de voorlopige cijfers bracht 64 procent van de 51 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uit.

ANP