Politiek

Mark Rutte (VVD) maakt Europolitici bang voor ‘uiteenvallen van Europa’

03-12-2016 15:08

Als de Europese Unie niet serieus luistert naar de zorgen van de burgers in de lidstaten, zal Europa uit elkaar vallen. Daar heeft premier Mark Rutte voor gewaarschuwd op het congres van ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement.

De premier sprak het congres in Warschau zaterdag toe. Het moet afgelopen zijn met dromen van meer Europa, verdere integratie, stelde de premier. Twee kwesties moeten volgens Rutte worden aangepakt: de economie, en migratie. “Ik ben ervan overtuigd dat als we de problemen van de bevolking van Europa niet oplossen dat datzelfde Europa dichter bij de afgrond zal brengen.”

Rutte nam met zijn pleidooi duidelijk afstand van D66, een partij die hij bij naam noemde en die deel uitmaakt van dezelfde Europese fractie. “We delen wellicht een politieke fractie in het Europees Parlement. En vandaag, bij de lunch, delen we dezelfde tafel en hetzelfde eten. Maar we delen niet eenzelfde visie over de toekomst van Europa.”

Op economisch gebied moeten de lidstaten hun huishoudboekjes op orde brengen en moet iedereen zich aan dezelfde regels houden. Ook moeten de zorgen die mensen hebben over migratie serieus worden genomen.

Gebeurt dat niet, dan speel je extremistische politici in de kaart, aldus de premier. “Vergis je niet. Die politici weten dat hun oplossingen verkeerd zijn. We hebben allemaal gezien hoe ze wegrennen zodra ze verantwoordelijkheid moeten nemen. We hebben het in Nederland gezien. We hebben het in Groot-BrittanniĆ« gezien. En we zullen het in de toekomst opnieuw zien, daar ben ik van overtuigd.”

“Dus als je van Europa houdt, houd dan op met dromen van meer Europa. Als je nog steeds gefixeerd bent op verdere integratie, kijk dan eens om, om te zien of mensen je nog volgen. En zo niet, stel jezelf dan de vraag of je het juiste pad bewandelt. In plaats van vragen of mensen wel de juiste leiders volgen.”

Anp