Politiek

Geenpeil bevestigt: We beginnen een partij, Jan Dijkgraaf lijsttrekker en doen mee aan de verkiezingen

03-12-2016 12:58

*ping* Persbericht van Geenpeil in de inbox naar aanleiding van de berichtgeving van het AD zaterdagochtend.

Update 13.18 – Dit is hoe Geenpeil het vermoedelijk in de Tweede Kamer wil aanpakken: een oud-Geenstijlplan voor directe democratie

In een ver, ver, ver verleden speelde Geenstijl zélf met de gedachte om een politieke partij te beginnen. Dit als onderdeel van het streven naar wereldheerschappij. Klinkt lollig, maar het roze weblog had het tot in detail uitgewerkt.

geenpeil-geenstijl

Het gehele plan vindt u hier.

Persbericht – GeenPeil gaat democratie van binnenuit herstellen

“GeenPeil begint een partij en doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Maar GeenPeil zal geen politieke partij beginnen in de klassieke betekenis van het woord. GeenPeil richt zich niet op de poppetjes of op een zucht naar macht, het plan van GeenPeil draait volledig om directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht. Jan Dijkgraaf wordt lijsttrekker van ons democratische initiatief.

Waarom zet GeenPeil deze stap? In 2015 wist GeenPeil met succes het eerste landelijke, door burgers aangevraagde raadgevende referendum af te dwingen. Bij een geldige opkomst stemde 61% van de kiezers tegen het EU associatieverdrag met Oekraïne. Premier Rutte heeft een antwoord op die uitslag sindsdien negen maanden voor zich uitgeschoven, waarmee hij doorlopend schade aan de democratie toebrengt.

Het GeenPeil-referendum gold als schot voor de boeg voor de regering: het was een democratische waarschuwing dat de gevestigde politieke partijen hun koers dringend moeten verleggen, om de groeiende kloof tussen burger en bestuur niet nog verder uit te diepen. Helaas hebben de regeringspartijen VVD en PvdA, gesteund door D66, zich hier niets van aangetrokken. Zij laten de kiezer al negen maanden barsten en verliezen hiermee nog meer vertrouwen.

Daarom gaan we ditmaal voor de voltreffer. GeenPeil gaat de democratie van binnenuit herstellen. GeenPeil richt zich niet op politieke ideologie, maar op de democratie. Aanstaande maandagmiddag 5 december lichten we in de Prodentfabriek in Amersfoort toe hoe wij van plan zijn om dit te gaan doen, met welke middelen en met welke doelen. Iedereen die denkt dat GeenPeil binnen de gevestigde orde volgens de spelregels van het establishment gaat meedoen aan het Haagse toneelstukje, moet ff twee keer nadenken. Maandag meer!

Namens GeenPeil, Bart Nijman”