Opinie

Bonusquote: oud-president Hoge Raad Geert Corstens vindt Wilders stom en zichzelf echt geen elite

03-12-2016 13:50

 

Uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste rechters D66 stemmen. Zo onafhankelijk is dat niet.

De essentie van rechter zijn is: je eigen opvattingen terzijde schuiven, niet vooringenomen zijn, onpartijdig oordelen. Natúúrlijk hebben rechters een mening, het zijn mensen. Maar de kern van dit werk is dat je die mening van je afschudt als je in functie bent. Door voor een miljoenenpubliek te veronderstellen dat deze rechters dat niet kunnen, dat de rechtspraak in dit land niet onpartijdig is, ondermijnt Wilders de rechtsstaat.

Wat is uw boodschap aan PVV-stemmers? Die hebben eindelijk een politicus die zegt wat zij al jaren denken, en vervolgens wordt die politicus daarvoor vervolgd.

Tegen die medeburgers wil ik zeggen: verplaats je eens in de groep waar het over gaat. Stel je eens voor dat je zelf tot die minderheid zou behoren die hier over de tong gaat. Dan denk je er, neem ik aan, toch anders over. Ik snap dat er mensen zijn die last hebben van minderheden. Daar moeten we wat aan doen. Met integratie, misschien met een ander toelatingsbeleid. Dat is allemaal bespreekbaar. Maar we moeten als samenleving wel met elkaar in gesprek blijven.

Als er één groep in Nederland is die met alle lagen van de samenleving in contact komt, dan zijn wij het. Rechters lossen je huurconflict op, ze bepalen of je te hard hebt gereden, of je fraude hebt gepleegd. De hele samenleving trekt aan ons voorbij. En ons dan bij de elite indelen: nee!”

 

Oud-president van de Hoge Raad (zeg maar een opperrechter) Geert Corstens (geboren in 1946, dus archetype babyboomer) is de laatste dagen op een missie. In een ultieme poging van de elite om Het Populistische Monster tot staan te brengen hebben ze in Ivorentorië hun allerlaatste redmiddel ingezet: de belichaming van de rechtstaat zelf. Wat Jan Terlouw is voor wezenloos en laf policor wegkijkend DWDD-publiek is Geert Corstens voor NRC Handelsblad-lezers, D66-leden en andere moralistische babyboomers.

Uiteraard maken alle oude media ruim baan voor deze juggernaut der elite die Het Populistische Monster omver moet beuken. Vrijdag nog verscheen een uitgebreid opinie-artikel van Corstens in zijn clubblad NRC, zaterdag een uitgebreid interview in de Persgroepkranten (Blendle-link).

Het resultaat is hilarisch: of het volk nou eindelijk eens wil ophouden met zeuren over ‘D66-rechters’ want, heus, alle rechters zijn betrouwbaar en onafhankelijk! Waarom dat zo is kan Corstens zelf ook niet onderbouwen. Daar moet het volk zomaar in geloven, zoals Corstens zelf in 1968 besloot zomaar te gaan geloven in het maakbare paradijs wat voor eeuwig waar zal zijn.

En ook is de rechterlijke macht écht geen elite hoor! Rechters komen namelijk dagelijks in aanraking met islamisering, criminaliteit door allochtonen en moeten zelf ook naar de voedselbank en toezien hoe hun bejaarde ouders niet  ogen douchen of worden verschoond door personeelstekort. Rechters zien immers alle problemen die Wilders benoemt dagelijks terug in de rechtszaal, dus ‘de hele samenleving trekt aan ons voorbij’. Bovendien wonen rechters in sociale huurwoningen en Vogelaar-wijken, moeten ze vrezen voor hun AOW en hebben ze natuurlijk allemaal minstens zes vluchtelingen in huis.

Kortom, hunnie van WC Eend delen ook deze keer weer de WC Eend uit aan hunnie van WC Eend. Precies wat Wilders wil aantonen, precies wat het volk denkt over de elite, precies hét probleem dat die elite maar niet wil begrijpen. Niet kán begrijpen.

De tijd is aan het veranderen, de strovuurtjes van 1968 zijn voorgoed uitgedoofd. Er is geen Jan Terlouw of Geert Corstens die er nog iets aan kan doen.