Politiek

CDA en D66 zijn nog niet klaar met Eric Wiebes (VVD) en zijn dubieuze zzp-campagnefilmpje

02-12-2016 17:37

Staatssecretaris belastingzaken Eric Wiebes (VVD) moest eerder deze week door het stof vanwege een VVD-campagnefilmpje dat hem ten onrechte uitriep tot redder van de zzp’er. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en D66’er Steven van Weyenberg roken bloed toen Wiebes eind november op een VVD-kanaal over de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zei dat hij had besloten deze uit te stellen tot 1 januari 2018. ‘Dat klopt dus niet vriend’, vond de christen-democratische/sociaal liberale alliantie. Deemoedig boog Wiebes vervolgens het hoofd: “Wat is uitgesteld is natuurlijk de handhaving. In strikt formele zin was de Wet DBA immers alleen de afschaffing van de VAR, en dat heeft inmiddels zijn beslag gekregen en kan dus niet worden uitgesteld.” Om daar aan toe te voegen dat er geen formeel besluit aan dat uitstel gekoppeld is.

Omtzigt: ‘Ontbreken formeel besluit is nadelig voor zzp’er’

Wiebes’ gang naar Canossa blijkt deze vrijdag onvoldoende voor CDA en D66. Want het uitstellen van de handhaving en het ontbreken van een formeel besluit betekenen dat de zzp’er zich nu voor een vage niet-zwart-op-wit gedoogmaatregel gesteld ziet. Nieuwe Kamervragen dus.

Pieter Omtzigt zegt tegen ThePostOnline:

 

“Het ontbreken van een formeel besluit betekent ook veel vrijheid voor de Belastingdienst om wel of niet te handhaven. En vooral bedrijven en instellingen die zich aan de formele wet moeten houden en daar strak op afgerekend worden (denk aan financiële instellingen) zullen zich nu dus gewoon aan de letter van de wet moeten houden. Die zullen tot 1 januari 2018 geen ZZP’ers inhuren als gevolg van deze onzekerheid. Daarmee lijkt dit gedoogbeleid vooral te leiden tot gouden tijden voor payrolbedrijven. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Vandaar dat Steven van Weyenberg en ik vandaag nieuwe Kamervragen hebben gesteld.”

 

Voor de liefhebber: de volledige vragen van Omtzigt en Van Weyenberg hier.

Lees ook

VVD verslikt zich in zzp-campagnefilmpje