Politiek

VVD verslikt zich in zzp-campagnefilmpje

01-12-2016 12:38

“Kan staatssecretaris Eric Wiebes de zorgen van een miljoen zzp’ers wegnemen? Ja, dat kan hij!” juichtweete de VVD op donderdag 24 november. In het bijbehorende filmpje sprak de VVD-staatssecretaris voor belastingzaken over de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Over de wet, die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan, zegt Wiebes in het filmpje: “Daarom hebben we besloten dat we die wet (DBA) uitstellen tot 1 januari 2018.”

Opmerkelijk filmpje, zeiden Steven van Weyenberg (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) tegen elkaar. Want wanneer is de wet dan uitgesteld? Donderdag gaat Wiebes door het stof. Hij schrijft vandaag aan de twee Kamerleden:

 

“Wat is uitgesteld is natuurlijk de handhaving. In strikt formele zin was de Wet DBA immers alleen de afschaffing van de VAR, en dat heeft inmiddels zijn beslag gekregen en kan dus niet worden uitgesteld. In het spraakgebruik is de term “Wet DBA” model gaan staan voor het systeem van zekerheid vooraf met hervatting van de handhaving. Alleen in die betekenis is de ”Wet DBA” uitgesteld.”

 

Bovendien schrijft Wiebes dat hij die handhaving niet formeel heeft opgeschort. Wel wordt de soort van maatregel opgenomen in het ‘Handboek Loonheffingen’ dat gepubliceerd wordt op de website van de Belastingdienst.

Omtzigt in een reactie aan ThePostOnline: “Ofwel, ZZP’ers kunnen hier geen enkele zekerheid aan ontlenen. Het uitstel van handhaving leidt tot forse onzekerheid. Zeker grote opdrachtgevers, banken die echt compliant willen zijn,  zullen geen ZZP’ers inhuren op deze manier.”