Politiek Buitenland

Franse president Francois Hollande durft gooi naar tweede termijn niet aan

01-12-2016 20:19

De socialistische president Francois Hollande durft het niet aan: hij gaat niet voor een tweede termijn als leider van de Vijfde Republiek. Dat heeft hij donderdag in een televisietoespraak bekendgemaakt. De stembusgang staat gepland voor 23 april en 7 mei.

“Ik ben mij vandaag bewust van het risico van een route die misschien niet genoeg steun krijgt”, zei een somber ogende Hollande. “Dus heb ik besloten geen kandidaat te zijn in de presidentsverkiezingen.”

Hollande won in 2012 de verkiezingen van de conservatief Nicolas Sarkozy. Zijn populariteit nam daarna gestaag af door onder andere impopulaire hervormingen van de belastingen. Zijn leiderschap werd verder ondermijnd door hoge werkeloosheid en een haperende economie.

Het besluit van Hollande komt als een verrassing maar zal binnen zijn partij als een zegen worden gezien. Hollande is volgens opiniepeilers bij het Franse volk zo impopulair dat hij er in de eerste ronde van de verkiezingen uit zou vliegen. De verdeelde Parti Socialiste (PS) is bezig een kandidaat te selecteren en die verkiezing ligt door Hollande’s besluit helemaal open.

De opiniepeilers in Frankrijk hebben de laatste tijd een slechte indruk gemaakt, zoals bij de voorverkiezingen voor de leider van de centrumrechtse Les Républicains. Ex-premier François Fillon leek in peilingen kansloos in de centrumrechtse voorrondes, maar hij won in november overweldigd en is de presidentskandidaat van Les Républicains geworden.

Andere kandidaten zijn Marine Le Pen van het populistische Front National (FN), de links-radicale Jean-Luc Mélenchon, de Groene Yannick Jadot en een ex-minister van Hollande, Emmanuel Macron die een gok waagt met zijn nieuwe beweging En Marche! (Op weg!).