Politiek

Afschuw in Tweede Kamer over Meldpunt Internet Discriminatie (MiND)

01-12-2016 14:34

In de Tweede Kamer wordt met afschuw gereageerd op een standpunt van het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND). MiND vindt dat negatieve uitingen over homo’s door moslims in de context van het geloof moeten worden gezien. Dat meldde ThePostOnline eerder op de dag.

Voor de onafhankelijke Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes is deze reactie op een discriminatiemelding fout en onacceptabel. Zij stelden donderdag vragen aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken. Volgens de twee Kamerleden stelt MiND dat gewelddadige homohaat mag op grond van de islam. Het oproepen tot geweld zou geen probleem zijn als dat gebeurt vanuit de islamitische levensovertuiging.

Dit soort zaken hoort altijd thuis bij het Openbaar Ministerie, aldus de Kamerleden. De islam en andere levensbeschouwingen kunnen nooit worden gebruikt als excuus voor feitelijke discriminatie of het oproepen tot geweld. Het MiND wil naar eigen zeggen pas maandag reageren.

De ophef komt op het moment dat de subsidie voor MiND ter discussie staat. Een meerderheid in de Kamer pleitte woensdag voor handhaving van de financiële steun. Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch speelt MiND een belangrijke rol bij onder meer het verzamelen van uitingen van groepsdiscriminatie op internet. Onlangs riep homobelangenorganisatie COC nog op het meldpunt te behouden.

Update 16.42 – MiND: Een grote beoordelingsfout

MiND laat in een verklaring donderdagmiddag weten dat er – na nieuw onderzoek – sprake is van een ‘onjuiste beoordeling’ van enkele uitingen. “Er is in enkele uitingen sprake van een opruiend karakter en het oproepen tot geweld. In deze gevallen is de context niet van belang.”

Lees ook

TPO – Meldpunt Internet Discriminatie (MiND): ‘Islamitische homohaat is geen discriminatie want islam’

ANP/TPO