Politiek

Bonusquote – Justitiepiet Ard van der Steur (VVD): Mensen die Sinterklaas vieren zijn geen racist

30-11-2016 17:38

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) werd bevraagd over de Sinterklaas-intocht.  Hij wijdde ook enkele woorden aan het kinderfeest zelf.

 

“De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen. Tegelijkertijd acht de regering het van belang te benadrukken dat dit mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt.Het kabinet is van mening dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is, maar dat de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet. Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen.

(-)

Het Sinterklaasfeest moet een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat. De aard van die veranderingen en het tempo waarin die zich voltrekken zal per land of streek verschillend zijn. Zoals gemeld is het kabinet er geen voorstander van om in de maatschappelijke discussie over dit onderwerp sturend op te treden.”

 

Lees ook

Video – Halbe Zijlstra (VVD) over RTL: Ze hebben een kinderfeest afgeschaft

Bert Brussen – Mag Zwarte Piet eindelijk eens dood?