Politiek

Sylvana Simons: ‘PvdA medeschuldig aan normaliseren racisme en discriminatie’

27-11-2016 18:58

Volgens Sylvana Simons (DENK) heeft de PvdA zich de afgelopen twintig jaar medeschuldig gemaakt aan het ‘normaliseren van racisme en discriminatie’. Dat zei Simons volgens nu.nl zondag in De Balie waar zij werd geïnterviewd door diverse journalisten.

Volgens Simons “heeft de PvdA staan toekijken toen racistische sentimenten genormaliseerd werden” en “is de PvdA de afgelopen dertig jaar meegegaan in de verrechtsing van het debat”.

Om haar bewering te onderbouwen haalde zij het beruchte Oh oh Sylvana-filmpje aan waarin zijn was gemonteerd als slachtoffer van lynchpartijen en door middel van racistische stereotyperingen. Simons liet weten dat “zo’n filmpje 30 jaar geleden niet zou zijn gemaakt” en dat we nu “op het hoogtepunt zitten van wat mensen denken dat er allemaal gezegd mag worden”. Het is onduidelijk of Simons hiermee wil suggereren dat er dingen bestaan die niet gezegd mogen worden, welke dingen dit dan zijn en of dit dingen zijn die binnen of buiten de huidige wettelijk vastgelegde vrijheid van meningsuiting vallen.

Over het populisme van DENK liet Simons weten dat het niet de bedoeling is van DENK om populistisch te zijn.