Minder, minder, minder Israëli’s

26-11-2016 14:46

Sietske Bergsma schreef hier op TPO al over wat demagogie precies is (een manier om de luisteraar van een onwaarheid te overtuigen door een beroep te doen op het ‘gezond verstand’ en de ‘logica’ van een persoon). Wilders wordt vaak beschuldigd van deze techniek; een ernstige misstap waar de hoogopgeleide elite van Nederland zich natuurlijk nooit schuldig aan zou maken.

Eén van de grote roergangers van die elite, Arnon Grunberg, kwam vorige week met een ‘voetnoot’ waarin hij de Marokkanen van Wilders verving door Joden. De Volkskrant-lezer gebruikte zijn gezonde verstand en snapte meteen dat Wilders een blonde Hitler was en dat de treinen naar het Oosten binnenkort weer zouden rijden.

Getraumatiseerd en gemilitariseerd

In 2001 was ik een aantal weken in Nepal. Ik was erg onder de indruk van de open, prettige, positieve attitude van de mensen daar en schrok er nogal van toen ik in een hostel hoorde dat Israëli’s daar niet welkom waren. Als belijdend lid van de linkse elite zag ik hierin meteen het bewijs voor de globale aard van de kanker van het antisemitisme; ook deze vriendelijke boeddhisten deden inmiddels mee. Bij navraag legde de eigenaar van het hostel uit dat er niet stond dat joden niet welkom waren. Hij had slechte ervaringen had met jonge Israëli’s en dat had niets te maken had met antisemitisme. In Kenia, Tanzania en diverse landen in Zuid Amerika heb ik vergelijkbare verhalen gehoord en heb zelf ook ervaren dat het niet altijd gezellig is met Israëlische medetoeristen.

In 2012 boekten mijn vriendin en ik een trip in een 4-wheel-drive door de zuidwest hoek van Bolivia. We bleken tot ons ongenoegen de auto te delen met twee Israëlische dames. Onze vooroordelen werden echter gelogenstraft. Het bleek geweldig gezelschap. Deze dames vertelden ons dat veel Israëlische jongeren op wereldreis gaan na hun dienstplicht van drie jaar. Nogal wat van hen zijn getraumatiseerd, gemilitariseerd, voor het eerst in het buitenland of blut. Een significante minderheid zorgt daardoor voor overlast of betaalt hun rekeningen niet. Deze twee dames kwamen ook net uit dienst maar schaamden zich kapot voor het gedrag hun landgenoten en traden ook corrigerend op waar dat kon.

Nationaliteit en cultuur

Als je het in je hostel gezellig wil houden, laat je dus liever minder, minder, minder Israëli’s toe. De oorzaak daarvoor is gedrag en dat gedrag hangt samen met een nationaliteit en een cultuur. Dat is dus geen racisme, maar het is wel lullig voor twee aardige meisjes met goede bedoelingen. Dat soort mensen snappen echter ook weer heel goed waarom je het doet.

 

P.S.

De uitspraak van Wilders is wel provocerend en polariserend, maar dat is gelukkig niet verboden.