Politiek

Boerkadebat – Ongemak bij Kamerleden over aanwezigheid nikabdraagsters op publieke tribune

23-11-2016 17:18

Opmerkelijke momenten woensdagmiddag tijdens het debat over het boerkaverbod. Zowel Joram van Klaveren als (VNL) als Malik Azmani (VVD) verwezen naar een groep vrouwen in nikab op de publieke tribune van de Nationale Vergaderzaal. Van Klaveren vond het ‘geen gezicht’, Azmani vroeg zich af of er mannen of vrouwen onder de allesbedekkende kleding zaten. Tunahan Kuzu (DENK) vond de opmerkingen van weinig respect getuigen: “Dit zijn bezoekers van de Tweede Kamer.” Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) vroeg de Kamerleden niets te zeggen over de dames dan wel heren op de publieke tribune omdat deze ‘niets terug kunnen zeggen’.

Update  17.39 – Jacques Monasch: Nikabdragers op publieke tribune is verwerpelijk

Laatste spreker van de zijde van de Tweede Kamer  tijdens het debat was PvdA-dissident Jacques Monasch. Hij onderstreepte de kritiek van zijn VNL- en VVD-collega’s. Hij noemde de aanwezigheid van de nikabdragers ‘verwerpelijk’. “Ik vind het buitengewoon onprettig mensen niet in het gezicht te kunnen kijken. Dat vind ik ongewenst, dit is het huis der democratie.” Hij stelde voor de huisregels van de Tweede Kamer te veranderen.

Kamervoorzitter Khadija Arib reageerde: “Als de wet verandert gaat de Tweede Kamer zich daar ook aan houden.”

Laat onverlet dat er een Kamermeerderheid bestaat voor het wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Het voorstel houdt in dat boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen verboden worden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Op straat mag je wel gewoon dergelijke gezichtsbedekkende kleding blijven dragen.

Plasterk zei eerder niet te verwachten dat het in de praktijk boetes zal gaan regenen voor vrouwen die in ov of overheidsgebouw een boerka of nikab dragen. Volgens onderzoek dragen een paar honderd vrouwen in ons land een boerka of nikab.

D66, GroenLinks en DENK zijn tegen de wet.