Politiek

Openbaar Ministerie gaat achter maker lynchfilmpje Sylvana Simons aan

21-11-2016 21:11

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert te achterhalen wie het filmpje heeft gemaakt bij het carnavalslied Oh Sylvana. Er circuleren meerdere filmpjes op internet, maar het gaat het OM om de versie waarin een foto van Simons is gefotoshopt in beelden van lichamen van zwarte Amerikanen die zijn opgehangen aan een boom.

lynchfoto-sylvana-simons

Fragment uit de gewraakte video

Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zei maandag dat het een onderzoek begon, omdat Simons heeft laten weten dat ze aangifte wil gaan doen. Ook speelt mee dat Simons een publiek persoon is. Sylvana Simons is kandidaat-Tweede Kamerlid voor de politieke beweging DENK en ze presenteerde eerder radio- en televisieprogramma’s.

Zanger carnavalslied blijft erbij: Het gaat niet over Simons

De Brabantse volkszanger Rob van Daal ziet geen enkele reden zijn nummer ‘Oh Sylvana’ te wijzigen of in te trekken naar aanleiding van de commotie die maandag ontstond om het lied. Zijn manager houdt vol dat het nummer niets met DENK-politica Sylvana Simons te maken heeft. De manager heeft maandag via internet een reeks verzoeken ingediend om door anderen gemaakte videoclips van het net te verwijderen.

“Het is te triest voor woorden dat anderen deze beelden onder het nummer hebben gezet”, aldus zijn echtgenote en manager Nikki Jeurninck. Rob is gewoon een rasartiest die totaal niet met politiek bezig is. Wij laten dit gedoe overwaaien en gaan uiteindelijk gewoon lekker caranaval vieren met het nummer.”

Volgens de artiest gaat het nummer, geschreven door het muziekduo De Gebroeders Ko, over een Russisch meisje dat gedumpt wordt door haar vriend.

‘Video maakt inbreuk op muziekrechten’

Jeurninck zegt dat ze maandag twaalf verzoeken heeft ingediend om door derden gemaakte filmpjes bij het nummer van internet te laten halen omdat de makers hiervan inbreuk zouden maken op de muziekrechten. “Ik ben er de hele dag mee bezig geweest, maar het duurt waarschijnlijk een aantal dagen voordat hier gehoor aan wordt gegeven.”

Ook de schrijvers Ton en Gerard Koopmans, de Gebroeders Ko, zeggen maandag in BN DeStem geen spijt van het nummer het hebben. “Waarom zouden we spijt moeten hebben? Wij hebben gewoon een hartstikke leuk carnavalsnummer geschreven”, aldus Ton in de krant. “Als een of andere randdebiel een rare clip gaat maken, kunnen wij daar niets aan doen.”

Lees ook

DENK dinsdag in overleg met overheid over veiligheid Sylvana Simons

Lodewijk Asscher: Sylvana-haatplaatjes ‘weerzinwekkend’ en ‘volkomen onacceptabel’

ANP