Politiek

Geert Wilders (PVV) krijgt woensdag in rechtszaal laatste woord

21-11-2016 17:50

PVV-leider Geert Wilders maakt woensdag gebruik van zijn recht op het laatste woord in het proces wegens zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken. Hij denkt daarover een half uur tot een uur nodig te hebben, liet zijn raadsman Geert-Jan Knoops maandag in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp weten.

Hoewel Wilders alle procesdagen afwezig was en hij één van de rechters liet wraken wegens een kritische ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur, kondigde hij maandag aan alsnog zijn zegje te doen “bij het proces tegen de vrijheid van meningsuiting”.

Het oordeel van de wrakingskamer om het wrakingsverzoek niet te honoreren noemde hij een “schandelijke beslissing”. Wilders vond dat de “kans op eerlijk proces nu helemaal verkeken” was.

Tegen de politicus werd vorige week door het Openbaar Ministerie 5000 euro boete geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Wilders’ raadsman Knoops deed aan het slot van zijn pleidooi een oproep aan de rechtbank geen uitspraak “in veroordelende zin” te doen. Eerder had hij al om een “harde vrijspraak” gevraagd. De raadsman voerde aan dat er geen bewijs is “voor enige negatieve raciale kwalificatie”, zoals de wet vereist. Nationaliteit is niet hetzelfde als ras, zei hij.

Knoops vindt dat het proces niet over Wilders, maar over het overstijgende belang van vrijheid gaat. “Laten we de fout niet maken de vrijheidsgedachte omver te werpen, zeker niet gezien hoe verschillend daarover in Nederland wordt gedacht”, betoogde Knoops. Hij stelde verder dat van de rechtbank eigenlijk geen oordeel mag worden gevraagd, omdat de PVV-leider verantwoording af te leggen heeft aan zijn kiezers.

Volgens hem zijn er in petities bijna evenveel voors als tegens als het gaat om de uitspraken van Wilders. Desondanks is met diens uitlatingen “een vrijheid tenietgedaan en geen vrijheid kapot gegaan”. Hij riep de rechters op bij de toetsing van de grenzen van vrijheid zeer terughoudend te zijn. Met de strafrechtelijke bescherming van groepen in de samenleving moet zeer voorzichtig worden omgegaan, aldus Knoops.

Anp