Reactie op column Rob Wijnberg: ‘Bericht van andere kant fatsoenskloof’

18-11-2016 13:14

Dag Rob,

Hier een bericht van de andere kant van de fatsoenskloof. Mijn complimenten voor je stuk. Ik vind het van groot karakter en intellectuele eerlijkheid getuigen dat je een brug wilt slaan. Normaliter ben ik daar niet zo van omdat ‘bruggenbouwen’, net als nuance, te vaak als eindpunt van debat wordt gezien – en effectief niet veel meer is dan een weinig bedekte beschavingsmissie.

Ik ben een beetje moe van het kamp-denken. Ik zit in het Andere Kamp, zoals je misschien weet. Je weet waar wij staan en ik weet waar jij staat, al moet ik zeggen dat je handreiking me toch wist te verbazen.

Naar mijn idee is dit de weg voorwaarts. Polarisering is veel heilzamer dan de meeste mensen denken, maar gepolariseerd in cirkeltjes lopen, heeft weinig verheffends. En het begint enigszins uit de hand te lopen, zowel aan mijn als aan jouw kant.

Het begin is er nu. De volgende stap is elkaars denkbeelden getrouw weergeven. Annabel Nanninga heeft nog nooit geschreven dat alle moslims een bomgordel dragen, evenmin heb jij beweerd dat islamkritiek per definitie racisme is. Dit is één van de vele onderwerpen waarover we met elkaar moeten spreken, want met alleen de eigen kring zijn we inmiddels wel uitgedacht.

Dit is een reactie op de column ‘Open brief van Rob Wijnberg aan de PVV-stemmer: U en ik hebben best veel met elkaar gemeen‘ van Rob Wijnberg. Deze reactie en anderen is ook gepubliceerd op De Correspondent.

Foto: de fatsoenskloof.