Politiek

Frans Timmermans (PvdA) verder in de problemen: CDA (Europa) wil opheldering over Gülen-uitspraken

16-11-2016 11:52

De uitspraken van EU-commissaris Frans Timmermans over de Gülenbeweging zorgen voor beroering. Het CDA in het Europees Parlement wil uitleg. Ook vanuit andere partijen klinken kritische geluiden.

Update 14.21 – CDA in Den Haag wil opheldering van Bert Koenders

CDA Kamerlid Raymond Knops wil een reactie van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) over de uitspraken van Timmermans.

Timmermans stelde in het Belgische weekblad Knack dat er ‘steeds meer indicaties’ zijn dat de Gülenbeweging ‘wel degelijk’ een rol heeft gespeeld in de verijdelde staatsgreep van juli in Turkije. Hij zei zich te baseren op Amerikaans onderzoek.

De CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Jeroen Lenaers hebben woensdag in schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan de Europese Commissie. Zij vrezen dat de uitspraken voor onrust zorgen in Turkije en de Turkse gemeenschappen in Europa. Het duo wil weten waar Timmermans zich precies op baseert en of hij informatie heeft gedeeld met de Turkse autoriteiten. Ook willen de twee weten of de Commissie achter zijn uitspraken staat.

Lees ook

Erdogan-advocaat blij met uitspraken Frans Timmermans (PvdA) over Gülen-beweging

Hoofdredacteur Zaman Vandaag Mehmet Cerit woest op Frans Timmermans (PvdA)

ANP