Politiek

Erdogan-advocaat blij met uitspraken Frans Timmermans (PvdA) over Gülen-beweging

16-11-2016 10:33

De Canadese advocaat Robert Amsterdam die in opdracht van de Turkse president Erdogan onderzoek doet naar de Gülenbeweging is blij verrast met de uitspraken van Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) over de betrokkenheid van de sekte bij de mislukte staatsgreep.  Dat zegt Erdogans raadsman woensdag in de Telegraaf (Blendle-link). In de Verenigde Staten raken steeds meer hooggeplaatste regeringsfunctionarissen ervan overtuigd dat Gülen achter coup zit, beweert Amsterdam. “Dat is nog geen officieel regeringsstandpunt, maar geloof maar dat dat snel verandert onder de nieuwe president Trump. Misschien dat Timmermans daarop anticipeert.”

Timmermans deed zijn uitspraken dinsdag in Knack “Het is ondertussen duidelijk dat hetgeen president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülenbeweging in de staatsgreep geen totale onzin is”, citeert het tijdschrift de Nederlandse EU-commissaris. “Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld.”

Gevraagd naar dat Amerikaanse onderzoek neemt Timmermans woensdag via een woordvoerder flink gas terug. “Ik sprak slechts over indicaties die ik heb gehoord in de vele contacten die ik heb. Niet meer, niet minder’’, laat hij De Telegraaf weten. De Tweede Kamer reageerde dinsdag verbijsterd op de uitspraken van Timmermans.

Lees ook

TPO – Hoofdredacteur Zaman Vandaag Mehmet Cerit woest op Frans Timmermans (PvdA)