Politiek

PvdA lijsttrekkersdebat – Lodewijk Asscher zet aanval in op Diederik Samsom

14-11-2016 20:44

De PvdA moet zijn boodschap en leiderschap veranderen, anders zal de partij in maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer ,,geen factor” zijn. ‘Dan gaan Wilders en Rutte het uitmaken’.Dat zei Lodewijk Asscher maandagavond in het eerste debat om het lijsttrekkerschap van de PvdA met Diederik Samsom. In een theater in de Haagse Schilderswijk gingen ze voor ongeveer 350 mensen in discussie.

‘Samsom wil geen verandering’

Vooral een zo nu en dan felle Asscher probeerde het verschil met de huidige partijleider bloot te leggen. “Er is behoefte aan een ander soort leiderschap.” Volgens hem willen mensen’principes en waarden zien die niet onderhandelbaar zijn’. Hij tekende Samsom als een leider af die geen verandering wil en onvoldoende van het verleden heeft geleerd.

Arbeidsmigratie

Een paar keer zette Asscher de aanval in op Samsom. Hij vindt dat de huidige partijleider te laat komt met zijn plan om vrouwen een sterkere rol te geven in de partij. “Dit is een late bekering”, noemde hij het. Een duidelijker meningsverschil blijken ze te hebben over arbeidsmigratie binnen de EU. Asscher wil gelijk loon voor gelijk werk in Europa. Wordt daar niet aan voldaan, dan moet Nederland stoppen met vrij verkeer van arbeid. “Dit is een loze belofte en dit steun ik niet”, reageerde Samsom. Arbeidsmigratie is volgens hem goed voor Nederland. “Dit kun je niet waarmaken. En dan komt het cynisme weer bij de kiezer terug.”

Asscher zei diverse keren dat beleid ‘radicaler’ moet. Vooral binnen de Europese Unie moet veel veranderen. “Weer radicaal strijden tegen het onrecht” wil Asscher vanaf dag een doen als hij partijleider is. Ook flirtte de huidige minister van Sociale Zaken opvallend met de vakbeweging. Hij wil die weer aan de boezem van de partij brengen en er nauw mee gaan samenwerken.

Update 21.39 – Asscher beschikbaar voor de Tweede Kamer

Asscher zegt tijdens het debat dat hij – als de partij een beroep op hem doet – beschikbaar is voor de Tweede Kamer. Ook als hij de lijsttrekkersverkiezingen verliest. Dat had de sociaal-democraat – die nog nooit meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen – tot nu toe in het midden gelaten.

Update 20.44 -Samsom: Weinig verschil tussen Asscher en mij

Er zit weinig verschil tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher als politiek leider van de PvdA. Dat zei Diederik Samsom maandagavond in Den Haag tijdens het eerste van de vier geplande lijsttrekkersdebatten. Samsom: “Er is maar één meningsverschil en dat is dat Lodewijk wil dat ik wegga.”Samsom zei dat hij bang is ‘elkaar kleiner te maken’. “Terwijl we sterker moeten worden. Ik ga zorgen dat we elkaar sterker maken.”

Tegenstrever Lodewijk Asscher denkt daar anders over. Wat hem betreft heeft Samsom in 2012 teveel weggegeven in het Regeerakkoord. Zaken die Asscher naar eigen zeggen naderhand heeft rechtgezet.