Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV moet in de regering als partij de grootste wordt

13-11-2016 09:48

De gesprekken/commentaren van de afgelopen dagen in Nederland in relatie tot die uitslag van de verkiezingen in de VS, wijzen erop dat bij de aanstaande verkiezingen de uitslag van de PVV en wat er vervolgens met die partij bij de regeringsvorming gaat vormen, een heel sterke rol zal spelen. Niet alleen in de media, maar ook bij de verkiezingscampagne en de afwegingen die de kiezers zullen maken bij hun keuze.
De centrale vraag daarbij zal dan worden “Wordt de PVV de grootste en wat gaat er met de PVV gebeuren bij de vorming van de regering?”.

Uitgaande van de uitspraken van de verschillende partijen tot dit moment (alleen de VVD houdt samenwerking met de PVV open) zou het opnemen van de PVV in de regering uiterst onwaarschijnlijk zijn. PVV+VVD zullen samen geen 76 zetels halen en in de Eerste Kamer hebben deze twee partijen nu samen 22 zetels.

peiling-2016-11-13

De peiling van vandaag laat -wederom- zien dat de kans dat de PVV de grootste partij wordt niet klein is.

Tweestrijd VVD-PVV

Te zien valt dat VVD+PVV op dit moment samen op 55 zetels staan. Ongeveer net zoveel als VVD+CDA+D66 samen. Het zou echter best zo kunnen zijn dat als het bij de verkiezingen een tweestrijd gaat worden tussen VVD en PVV wie de grootste wordt, beide partijen ervan profiteren (zoals in 2012 VVD en PvdA van de tweestrijd profiteerden).

De vraag is daarbij dan wel hoe reëel bij de verkiezingen het wordt gezien dat als de PVV de grootste wordt die partij in de regering komt. Vanuit Den Haag lijkt die kans nu heel klein te zijn, gezien de opstelling van de verschillende partijen, maar als het de kiezers wordt gevraagd dan zien we de volgende uitkomst:

regering-2016-11-13

Zestig procent zegt dan “Ja” en 34 procent zegt dan “Nee”. PVV-, VVD-, SP- en 50PLUS-kiezers zijn in meerderheid voor, CDA-kiezers zijn verdeeld en de kiezers van D66, PvdA en GroenLinks in meerderheid tegen.

In ieder geval kan vastgesteld worden dat een fors deel van het electoraat (en zeker de PVV- en VVD-kiezers) het een reëel gedachte vinden dat bij een goed resultaat van de PVV deze partij deel uit gaat maken van de regering. En als de PVV de grootste zou worden vindt 44 procent ook dat Wilders premier zou moeten worden. (pdf)