Interview

Koffie met de kandidaat (8): Peter Vlug en Rob Vellekoop, initiatiefnemers van Vrede en Recht

11-11-2016 10:37

Wie zijn de kandidaten voor de Tweede Kamer in maart 2017? Hoe word je Tweede Kamerlid? Elke week tot aan de Tweede Kamerverkiezingen gaat uw interviewer op bezoek bij diegenen op wie u in maart kunt stemmen. In de achtste aflevering: Peter Vlug (59) en Rob Vellekoop (56), de initiatiefnemers van Vrede en Recht. Uw interviewer ontmoet hen in de restauratie van Amsterdam Centraal. “Wij zijn geen politici maar schoonmakers.”

Peter begeleidt jongeren die opvang nodig hebben. Zijn hobby is permacultuur. Uw interviewer weet niet wat dat is. Peter legt het uit: “permacultuur is een permanente cultuur waarbij je met je hele familie uit je eigen tuin kunt eten. Economie en schoon leven komen in deze visie samen.” Peter heeft anderhalve hectare grond waarmee hij probeert zijn familie te onderhouden. Dit lukt nog niet, maar zo zegt Peter: “Dit kost denk- en ontwikkelwerk. Ik zit nu nog in de ‘ik doe alles fout’-fase.”

Haarden van onrust verspreiden zich

Mede-initiatiefnemer Rob is van oorsprong psycholoog. Hij werkt parttime bij een jongerenopvang en is actief als schrijver en uitgever van De Lange Mars, “een internetkrant die politiek en sociaal allerlei constateringen doet en die beschrijft. Het streven is uit te leggen waarom het op maatschappelijk en sociaal gebied fout is gegaan, dus echt zoeken naar de wortels van het kwaad. En dat keer op keer op basis van wat zich voordoet aantonen.” Rob is bang dat dit wat vaag overkomt en legt het verder uit.

“Haarden van onrust en ellende verspreiden zich vanaf Afghanistan en Irak naar Syrië,” vertelt Rob. “Westerse mogendheden bepalen dat ondemocratische regimes daar moeten veranderen. Ze volgen daarin blind de Verenigde Staten. Elke conflicthaard in de wereld die de Amerikaanse werelddominantie in de weg staat moet aangepakt worden.” Dit was eerst Afghanistan, nu is het volgens Rob Syrië: “Steeds worden onder het mom van democratie landen geknecht.”

Altijd een excuus voor regime-verandering

Dit is de reden waarom Vrede en Recht uit de NAVO wil stappen. Rob zegt: “De Nederlandse defensie is bedoeld om Nederland te verdedigen. Wat doen we in godsnaam in Irak en Syrië? In Syrië was helemaal geen conflict maar is een conflict aangestoken zoals dat ook in Afghanistan en Irak gebeurd is.” Rob zegt dat Amerika organisaties financiert die terreur verspreiden. Huurlingen worden betaald en er worden mensen uit de lokale bevolking als huurling geworven. “Je hebt dan altijd een excuus om het regime te veranderen.”

Rob slaat met zijn vuist op tafel. “Ik ben daar doodziek van. In plaats van de Nederlanders te beschermen werkt de NAVO gewoon mee aan het uitmoorden van de Arabieren.” Uw interviewer wil weten waarom veel mensen zich dit kennelijk niet realiseren. Rob wijt dit aan propaganda: “Luister naar de bevindingen van een aantal vredesactivisten die Syrië recent bezocht hebben. Die mensen zijn zich kapot geschrokken van het beeld dat de media oproepen over Syrië.” De vredesactivisten konden volgens Rob nauwelijks geloven dat de Amerikaanse machthebbers het slecht voor hebben met de wereld.

Water en koopvaardij

Peter wil kijken naar de aard van het Nederlandse volk: “Het is tijd om terug te gaan naar onze roots. Wij zijn niet uitmuntend in leger maar in water en koopvaardij.” Rob vult hem aan: “Wij willen een onafhankelijk Nederland. Wij willen terug naar de gouden eeuw, naar het Nederland waar we trots op kunnen zijn. We willen de nadruk leggen op onze kwaliteiten en niet op onze angst. Wij denken altijd maar anderen nodig te hebben, maar we zijn onafhankelijk, sterk en zelfstandig. Nederland moet een onafhankelijke koers gaan voeren vanuit de kracht die ze zelf heeft.”

“Het komt over alsof jullie een hele andere maatschappij willen,” zegt uw interviewer. Rob bevestigt dat: “We willen opnieuw beginnen. Het systeem is door en door verrot.” Peter: “Wij noemen onszelf dan ook geen politici maar schoonmakers. Er zijn tal van machtsconcentraties op de wereld. Macht en geld worden geconcentreerd in een aantal grote centra: EU, NAVO, multinationals. Dankzij TTIP en andere handelsverdragen kunnen ze straks democratische beslissingen opzij zetten. Krankzinnig natuurlijk.”

Permacultuur in kleine gemeenschappen

Peter komt zo op het verband met permacultuur: “Wat wij voorstaan is het ontvlechten van die grote concentraties en terug naar duizend kleine gemeenschappen die onderling samenwerken. Nederland is onafhankelijk, maar we zijn voor vriendschapsverdragen met de hele wereld. We willen geen economische en financiële koorden om ons nek, maar we willen wel vriendschap en dat is een stimulans voor de handel.”

Dit staat toch ver af van de praktijk, werpt uw interviewer tegen. Rob en Peter wijzen erop dat veel mensen al zelf energie opwekken. Hennep kan volgens hen dienen als bouwstof die plastic vervangt. Het MKB moet worden gestimuleerd en belastingdeals met multinationals moeten stoppen. Rob denkt dat bestaande partijen alleen naar de korte termijn kijken, terwijl Vrede en Recht veel verder kijkt. Geldcreatie moet komen te liggen bij de overheid zodat de overheid nooit meer geld hoeft te lenen, er  moet directe democratie komen zoals in Zwitserland en “een vredesleger ter bescherming van de vrede in Nederland.” Het welzijn van de mens moet centraal staan en niet rendement.

Steun is verzekerd

“Is er steun voor deze plannen?” vraagt uw interviewer. Rob: “Er is geen mens in Nederland die niet wil dat we in welzijn en vrede leven. Dus 76 zetels moet op termijn mogelijk zijn. Als je niet ambitieus bent, moet je er niet aan beginnen. Dus vanaf het moment dat je die 76 zetels hebt, kan het proces zich versnellen. Tot die tijd gaan we onze tijd besteden aan de bekendmaking van onze plannen en het laten groeien van onze beweging van schoonmakers. We willen recht en vrede, dat is de meest magische combinatie die er is. We willen recht voor iedereen, niet alleen voor een klein clubje. We willen ook vrede: als je in vrede met jezelf kunt leven, dan wordt Nederland een vredige, rechtvaardige samenleving.”

De 76 zetels is geen grap, benadrukt Rob. “Maar jullie zijn onbekend,” zegt uw interviewer. Peter meldt dat Vrede en Recht ten tijde van het Oekraïne-referendum tijdens een toer langs Nederlandse steden mensen door heel Nederland kon overtuigen. Rob: “De gevestigde orde is zo tegen onze voorstellen dat ze alles op alles zullen zetten om ons tegen te werken. De media zullen ons doodzwijgen. Ik ben daar niet bang voor, want als het volk dat doorkrijgt, dan is dat de vlam in de pan. Daar is geen kruit tegen gewassen. Dat is een grootheid die niet meer te sturen valt vanaf het moment dat dat gebeurt. De media mogen ons negeren zoveel ze willen want die dag zal komen.”