Achtergrond

Thierry Baudet is wanhopig op zoek naar lokale vrijwilligers

07-11-2016 11:04

Bij een borrel in De Balie wilde Thierry Baudet dit weekend wel vertellen hoe het gaat met zijn Forum voor Democratie (FVD). “Het gaat ontzettend goed,” hoorde uw verslaggever Thierry tegen enkele aanwezigen zeggen. Er volgden wat diffuse zaken die moesten illustreren dat FVD een succes is: toestromende leden, allerlei bijeenkomsten en wat media-aandacht. Thierry wilde uw verslaggever niet vertellen waarom hij momenteel zegt zeven zetels te halen, terwijl dat er eerder toch echt vijftien waren.

Politici van lokale partijen werden deze zondag verrast met de uitnodiging om met FVD te komen kennismaken. Wie de e-mail precies gekregen hebben is niet duidelijk, maar deze was in ieder geval bedoeld voor politici van lokale partijen uit Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht. De rest van Nederland lijkt nog een uitnodiging te gaan krijgen. Men kan deze uitnodiging opvatten als “een ambitieuze stap” van FVD, maar ook als teken dat Thierry’s club werkelijk alle fouten maakt die allerlei rechtse voorgangers ook maakten.

E-mails snel in elkaar flansen

Daarom een close read van de e-mail waarmee Thierry lokale politici oproept kennis te komen maken.

 

“Zoals u via de media heeft vernomen doet Forum voor Democratie (FVD) mee aan de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart 2015. Binnen zes weken na de oprichting heeft FVD al ruim 1100 leden en organiseren wij wekelijks diverse druk bezochte debatten en campagne-avonden door het hele land.”

 

Het is al direct duidelijk dat er iets mis is: FVD werd pas onlangs een partij en dus is er haast met alles. Zelfs het sturen van e-mails aan mogelijke nieuwe partners is lastig: de verkiezingen zijn niet in 2015. Maar het kan erger. Er zijn volgens Thierry wekelijks “diverse” bijeenkomsten. Meer dan één dus. Misschien is dit soms ook echt het geval, maar deze week in ieder geval niet. Organiseert FVD dit allemaal zelf? De eerste bijeenkomst met Thierry was niet georganiseerd door FVD maar door een studievereniging. Een veeg teken.

Drukke raadsleden willen FVD helpen

Volgens de oproep krijgt Thierry ongelofelijk veel e-mail uit het land:

 

“De laatste weken worden wij benaderd door raads- en statenleden van onafhankelijke lokale fracties. Het verzoek is steeds hetzelfde: hoe kunnen wij ons inzetten voor FVD in aanloop naar de verkiezingen. FVD richt zich namelijk in haar verkiezingsprogramma op meer zeggenschap voor de kiezer, een rechtstreeks gekozen burgemeester, bindende referenda (ook op lokaal niveau) en online democratische vernieuwing.”

 

Raadsleden hebben naast hun politieke functie een normale baan. Die combinatie is zwaar: formeel staat er meestal anderhalve dag voor het raadswerk maar in de praktijk zijn raadsleden veel meer tijd kwijt. Waarom zouden zulke mensen smeken om Thierry te mogen helpen? FVD heeft vooral die raadsleden nodig, niet andersom. Als Thierry het publiek echt wil overtuigen dat zijn mailbox volstroomt met allerlei smeekbedes, kan hij die verzoeken het beste op zijn website zetten. Al die raadsleden die hun agenda voor FVD willen omgooien hebben daar vast geen bezwaar tegen.

Zat vacatures bij FVD

Dan stelt Thierry de vraag der vragen:

 

“FVD organiseert de komende tijd verschillende bijeenkomsten in het land speciaal voor leden van lokale fracties. Op deze bijeenkomsten willen wij graag kennismaken met vertegenwoordigers van lokale partijen. De bijeenkomsten zullen niet alleen in het teken staan van kennismaken, FVD werkt ook graag samen met mensen die zich actief willen inzetten voor bijvoorbeeld de (lokale en regionale) verkiezingscampagne, zitting willen nemen in onze Raad van Advies, zich willen kandideren of anderszins bij willen dragen om via FVD ook op landelijk niveau de noodzakelijke veranderingen te bewerkstelligen.”

 

Hier presenteert Thierry zijn probleem: er is niets geregeld bij FVD, er is een groot tekort aan mensen en er is te weinig tijd. Een serieuze partij opzetten betekent vrijwilligers werven, een kandidaatstellingsprocedure ontwerpen, ondersteuningsverklaringen regelen, een programma schrijven en bekender te worden. FVD heeft alleen een programma. Thierry realiseert zich kennelijk pas zes weken na zijn aankondiging hoeveel werk dit is. Op vrijwel identieke wijze probeerden ooit Pim Fortuyn en Hero Brinkman in een vloek en een zucht “een partij” uit de grond te stampen. We weten hoe dat afliep.

Kom allemaal naar Alphen!

Er is veel kritiek mogelijk op FVD-concurrent Voor Nederland (VNL) maar daar heeft men alles veel beter onder controle. De reden is simpel: men begon twee jaar eerder. FVD moet nu in korte tijd met heel veel nieuwe mensen aan de slag die elkaar niet kennen om heel veel taken heel snel uit te voeren. Dit alles onder de bezielende leiding van Thierry, die nog nooit een organisatie heeft aangestuurd die groter is dan een paar stagiairs. Wethouder Pieter Kos (GroenLinks)  uit Den Helder kreeg Thierry’s oproep en vat die treffend samen:

 

“Het klinkt vooral alsof hij geen kader heeft en een wortel voorhoudt van een plek op de kandidatenlijst. Er zullen vast wel weer wat gelukszoekers op inspringen.”

 

En dus mag ook u langskomen bij FVD om Thierry uit de brand te helpen. Verwacht er niet te veel van, want iedereen die een baantje in Den Haag wil hebben en al tientallen keren elders is afgewezen is er ook. De eerste avond vindt plaats op maandag 21 november in Hotel Avifauna in Alphen aan den Rijn. De zaal is open vanaf half acht, het programma begint om acht uur. Om tien uur is er wel weer voldoende kennis gemaakt. Thierry hoopt u persoonlijk te ontmoeten.

mail-baudet