Politiek Buitenland

Duitsland wil uit zee geredde bootvluchtelingen terug sturen naar Afrika

06-11-2016 10:48

Duitsland wil migranten die op zee worden opgepikt mogelijk gaan terugsturen naar Afrika. Dat moet voorkomen dat vluchtelingen zich wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee, bericht de krant Welt am Sonntag.

Libische migranten die op zee worden onderschept, zouden volgens een voorstel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken niet naar eigen land moeten worden teruggebracht, maar naar andere Noord-Afrikaanse landen, zoals Egypte of Tunesië moeten worden gebracht. Vervolgens zouden ze daar asiel moeten aanvragen voor Europa.

Het ministerie liet de krant weten dat het plan is bedoeld om levens te redden, en ook om mensensmokkelaars buiten spel te zetten. Het voorstel zou nog niet zijn besproken op EU-niveau. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière hoopt dat Afrikaanse migranten door de maatregel tot het besef komen dat de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee kansloos is.

Dit jaar zijn er inmiddels 160.000 migranten naar Italië gereisd. Alleen al in oktober registreerden de Italiaanse autoriteiten 28.000 nieuwe asielzoekers.

Anp