Opinie

De overeenkomst tussen Mark Rutte en Donald Trump: We respecteren de uitslag niet!

04-11-2016 15:45

De overeenkomst tussen Mark Rutte en Donald Trump is dat zij de uitkomst van het democratisch proces niet respecteren. Mark Rutte respecteert de uitslag van het Oekraïne-referendum niet, Donald Trump belooft bij verlies de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen niet te respecteren. Vreemd genoeg steunen politiekcorrecten hierin het standpunt van Mark Rutte wel, maar dat van Donald Trump niet. Dat is inconsistent.

“De kiezers waren niet goed geïnformeerd”

Een reden die door voorstanders van het associatieverdrag vaak wordt genoemd om de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen, is  dat de Nederlandse stemmer slecht was geïnformeerd. Deze redenering houdt geen stand. De Nederlandse kiezer is goed opgeleid en mondig. Bovendien gaat het om een duidelijk afgebakend dossier, namelijk één verdrag. Gezien de hoeveelheid media-aandacht in de maanden voorafgaand aan het referendum was de kiezer buitengewoon goed geïnformeerd.

Dat kan niet worden gezegd van de Amerikaanse verkiezingen. De campagnes hebben zich vooral beperkt tot persoonlijk moddergooien over en weer waardoor de inhoudelijke standpunten van de kandidaten Trump en Clinton voortdurend dreigden onder te sneeuwen.

Als Trump beweert dat de Amerikaanse kiezer slecht was geïnformeerd en de uitslag van de verkiezing daarom ongeldig verklaart, doet hij precies hetzelfde als Mark Rutte, wanneer die er van uit gaat dat de kiezer slecht was geïnformeerd bij het Oekraïne-referendum en daarom vindt dat hij met de uitkomst mag marchanderen.

Rutte en Trump respecteren de democratische spelregels niet

Mark Rutte en Donald Trump tonen beiden dat ze de democratische spelregels niet respecteren. Degenen, die Trump  hierom veroordelen maar Rutte niet, worden niet gedreven door democratische maar door opportunistische motieven.