Opinie

Mark Rutte doet NEE-stemmers associatieverdrag Oekraïne geen recht

03-11-2016 10:10

Mark Rutte gaat zowel in het parlement als in Europa de boer op om de NEE-stemmers tegen het associatieverdrag met Oekraïne “recht te doen” met een aanhangsel aan het verdrag. Zijn handelwijze is niet alleen onwettig en antidemocratisch, maar doet de NEE-stemmers zeker geen recht.

Mark Rutte stelt dat de Nederlanders tegen het associatieverdrag met Oekraïne hebben gestemd om een aantal redenen, zoals:

  • het verondersteld toekomstig lidmaatschap van Oekraïne van de Europese Unie
  • veronderstelde financiele steun
  • veronderstelde militaire samenwerking.

Met een aanhangsel aan het verdrag waarin deze zaken worden uitgesloten meent hij daarom de NEE-stemmers tevreden te kunnen stellen. Het verdrag kan dan worden geratificeerd, want volgens Rutte is het verdrag nodig om de toenemende Russische agressie het hoofd te bieden.

Rutte gaat daarbij aan twee dingen voorbij.

Het associatieverdrag is niet het antwoord op de Russische agressie, maar, als onderdeel van het oostelijk pact, juist de oorzaak van de agressie.

Vele Nederlanders, die tegen het verdrag hebben gestemd, hebben deze werkelijkheid onderkend.

Het zal duidelijk zijn dat deze tegenstemmers niet tevreden zullen zijn met wat voor aanhangsel aan het verdrag dan ook. Immers, het associatieverdrag zelf is mede de oorzaak van de spanningen tussen Rusland en Europa en staat normalisering van de betrekkingen met Rusland in de weg. De uitweg die Rutte zoekt staat dus haaks op de intenties van in ieder geval een groot deel van de NEE-stemmers. Rutte respecteert de uitslag van het referendum dus niet, houdt zich niet aan de wet en doet de NEE-stemmers geen recht.

Het initiatief van GeenPeil om een tegencampagne te voeren tegen Mark Rutte en alle partijen die hem in deze antidemocratische wanvertoning steunen verdient dan ook applaus.