Politiek Buitenland

FBI openbaart documenten over omstreden pardon Bill Clinton

01-11-2016 23:31

Met de publicatie van onderzoeksdocumenten heeft de FBI de aandacht gevestigd op een oud onderzoek naar een omstreden besluit van voormalig president Bill Clinton. De documenten gaan over het pardon dat Clinton in 2001, op zijn laatste dag als president, verleende aan zakenman Marc Rich. Die werd verdacht van grootschalige belastingontduiking, maar tot een proces kwam het niet door het presidentiële pardon.

Hoewel de documenten volgens Amerikaanse media geen nieuw licht op de zaak werpen, is de timing saillant. Een woordvoerder van presidentskandidaat Hillary Clinton noemt het een vreemde gang van zaken.

Amerikaanse media leggen een verband met de eerdere mededeling van FBI-baas James Comey dat zijn dienst toch weer e-mails van de Democrate onderzoekt. Volgens de top van de Democratische Partij oefende hij daarmee een ongeoorloofde invloed uit op de presidentsverkiezingen die volgende week worden gehouden.

De 129 pagina’s over de zaak-Rich verschenen maandag op een FBI-pagina vol informatie die met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur is opgevraagd. Amerikaanse media merkten de publicatie dinsdag op, nadat de FBI er op Twitter naar had verwezen. Wie de informatie heeft opgevraagd, is niet bekend. De FBI heeft er zelf nog geen nadere toelichting op gegeven.

De zaak deed destijds veel stof opwaaien, zeker toen bekend werd dat de vrouw van Rich voorafgaand aan het pardon donaties had gedaan aan de Democratische Partij en aan de William J. Clinton Foundation. Een verband werd echter niet gevonden en het onderzoek werd in 2005 afgesloten zonder aanklacht. Marc Rich overleed in 2013.

ANP