Politiek

The plot thickens: Mark Rutte ontkent Oekraïne-deal met D66 en CDA

31-10-2016 14:58

Het kabinet heeft ‘geen deal’ met oppositiepartijen over een mogelijke oplossing voor de uitslag van het referendum over het Oekraïneverdrag. Dat zei minister-president Mark Rutte maandag nadat het kabinet bekend had gemaakt nog zes weken te willen zoeken naar een uitweg. Eerder op de dag meldde NRC Handelsblad dat het kabinet kan rekenen op steun van CDA en D66 waardoor er sprake zou zijn van Kamermeerderheden in de Tweede Kamer en de senaat. Rutte: “Wij nemen hier onze verantwoordelijkheid. Er is geen deal met politieke partijen”, zei Rutte. Als het lukt om tot een goed onderhandelingsresultaat te komen in Brussel ‘dan heb ik het vertrouwen dat het ons uiteindelijk ook lukt om ook in die Kamers een meerderheid te krijgen’.

Rutte hoopt tot een aanvullende verklaring naast het associatieverdrag te komen. Daar moet dan op de Europese top van staats- en regeringsleiders op 15 en 16 december groen licht voor worden gegeven. Hij gokt erop daarna steun van de Eerste Kamer en Tweede Kamer hiervoor te krijgen.

De Kamer wilde voor 1 november duidelijkheid van het kabinet hoe het zou omgaan met de uitslag van het referendum. In april stemde een ruime meerderheid tijdens een raadgevende volksraadpleging tegen het verdrag.

Lees ook

Mark Rutte: Nederlands nee associatieverdrag Oekraïne heeft direct invloed op Aleppo, Syrië

ANP/TPO