Politiek

VIDEO – Geert Wilders gaat niet naar eigen rechtszaak

28-10-2016 07:30

PVV-leider Geert Wilders zal zijn eigen rechtszaak niet bijwonen. Dat zegt hij vrijdagochtend in een videoboodschap. Het proces tegen Wilders gaat maandag van start. Hij ziet het echter als een ‘politiek proces’ en vindt het een ‘gotspe’ dat hij terecht moet staan en weigert daarom verder in persoon aan de rechtszaak mee te werken. Wilders vindt het zijn recht en plicht om over problemen in dit land te spreken. Maar dan wel in de Tweede Kamer en niet voor de rechter. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops (Wilders: “De beste advocaat van Nederland”) zal hem wel blijven vertegenwoordigen in de rechtszaal en volgende week namens Wilders verschijnen.

Wilders is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Hij deed de omstreden uitlatingen in maart 2014. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen vroeg hij aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde “Minder, minder, minder.” “Dan gaan we dat regelen“, reageerde Wilders.

Vanwege veiligheidsredenen – Wilders wordt al jarenlang bedreigd door onder meer moslimextremisten – vinden de zittingen plaats op het zwaar beveiligde Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Onduidelijk is nu of het proces daar maandag nog steeds plaats zal vinden. De rechtbank Den Haag behandelt de strafzaak van Wilders omdat het Openbaar Ministerie in de hofstad eind 2014 over ging tot zijn vervolging.

Lees ook

Hoogleraren Paul Cliteur en Tom Zwart opgeroepen als getuigen in Wildersproces

OM: ‘Klagers Wilders voldoen niet aan voorwaarden voor schadevergoedingen’

Hans Wiegel – Wilders-proces had niet moeten worden gevoerd