Politiek

Oppositie heeft lak aan dramatische oproep Mark Rutte over associatieverdrag Oekraïne

28-10-2016 17:17

De oppositie reageert afwijzend op de hartenkreet van premier Mark Rutte om het Oekraïneverdrag te redden. Rutte deed vrijdag na de ministerraad ‘in het landsbelang’ een beroep op de oppositie om de mogelijkheid voor een oplossing alsnog te steunen.

“We wachten een kabinetsbesluit af”, is de korte reactie van het CDA. Een woordvoerder van GroenLinks laat weten dat de premier al eerder dezelfde argumenten op tafel heeft gelegd. “Onze positie verandert daarom niet.” En Kees van der Staaij van de SGP staat ook niet te springen. Hij laat weten dat de SGP bezorgd is dat het ongenoegen onder de bevolking groeit als na een referendum de uitslag wordt genegeerd. Hij ziet een intrekkingswet dan ook ‘als de enige optie’.

Volgens D66 wreekt zich nu het feit dat Rutte geen campagne heeft gevoerd en Nederland niet tijdig heeft meegenomen in de gevolgen van de uitslag. “Wij blijven bij het standpunt dat recht gedaan moet worden aan de uitslag van het raadgevend referendum.”

Rutte wil het liefst ratificeren: een Nederlands nee vergroot volgens hem de instabiliteit in de regio. Er dreigt volgens hem een beeld te ontstaan dat Europa verdeeld is ten opzichte van Rusland. In een onnavolgbaar verhaal vertelde de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie over de burgers in Aleppo, Syrië en legde hij de werking van een vacuümbom uit. Rusland en Syrië hebben eerder deze maand Aleppo gebombardeerd. In het associatieverdrag met Oekraïne dat nu voorligt wordt niet gesproken over Syrië.

Lees ook

TPO – Mark Rutte: Nederlands nee associatieverdrag Oekraïne heeft direct invloed op Aleppo, Syrië

Thomas von der Dunk – Het raadgevend referendum: schaf het af of maak het bindend

TPO/ANP