Politiek

Mark Rutte gaat onderzoek laten doen naar belastingdeal Koninklijk Huis

26-10-2016 14:03

Minister-president Mark Rutte laat een onderzoek instellen naar de totstandkoming van het salaris van koningin Juliana toen het kabinet daar in de jaren zeventig nieuwe afspraken over maakte met het Koninklijk Huis.  Rutte heeft nog geen bewijs gevonden waaruit blijkt dat koning Willem-Alexander en zijn voorgangers compensatie hebben gekregen voor de vermogensbelasting die zij moesten betalen of dat hier geheime afspraken over zijn gemaakt. Dat schrijft Rutte woensdag aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van RTL Nieuws begin deze maand bleek dat de Oranjes al tientallen jaren compensatie krijgen voor het betalen van hun belasting. De nieuwsorganisatie stelde dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

Update 15.44 – RTL Nieuws: Vergoeding was 150.000 gulden per jaar

Uit documenten die politiek verslaggever Roel Geeraedts heeft ingezien, blijkt wel degelijk dat de Oranjes wel degelijk zijn gecompenseerd. De toenmalig verantwoordelijke ministers sloten een akkoord over de vergoeding van 150.000 gulden. Lees hier de documenten (PDF) die RTL Nieuws openbaar mag maken.