Achtergrond

Linkse samenwerking: PvdA en GroenLinks hebben nu al ruzie

24-10-2016 21:50

Tsunami van hoop en optimisme maandagavond. GroenLinks-voorman Jesse Klaver pleitte in Eindhoven voor meer linkse samenwerking, meldt de NOS. Diederik Samsom blijkt geweldig enthousiast en pleit in de Volkskrant gelijk voor één fractie met GroenLinks. Grappig is dat PvdA en GroenLinks in datzelfde artikel elkaar alweer in de haren vliegen. Want hadden Samsom en Klavers voorganger Bram van Ojik nou wel of niet een afspraak voor een gezamenlijke fractie?

Update 22.20 – Klaver wil geen gezamenlijke fractie met PvdA, Samsom loopt blauwtje

Probleem opgelost. Jesse Klaver ziet een gezamenlijke fractie met de PvdA niet zitten. Dat zei hij live tegen Diederik Samsom bij Nieuwsuur.

Samsom: Welles!

Want wat zegt Samsom maandagavond tegen de Volkskrant:

 

“Ik had met Bram van Ojik een afspraak dat PvdA en GroenLinks na deze verkiezingen samen een fractie zouden vormen. Dat zouden we ook aankondigen tijdens de campagne. Toen Klaver het overnam, was het opeens van de baan.” 

 

Klaver: Nietes!

Waarop de reactie van een woordvoerder van Jesse Klaver luidt:

 

“Het is gewoon niet waar. Er was nooit een deal tussen Samsom en Van Ojik.”

 

Interessant. Want de immer uitstekend geïnformeerde Tom Jan Meeus schreef begin deze maand in NRC Handelsblad over ‘De doodsstrijd van links’ (Blendlelink):

 

“Tegelijk krijgen we, schat ik, de komende tijd talrijke anekdotes opgediend over recente mislukkingen van linkse samenwerking.  PvdA-voorzitter Hans Spekman en zijn SP-collega Ron Meyer die dit voorjaar liefst acht keer bespraken of ze het Zorgfonds samen konden dragen. Roemer die achteraf een verbaasde Asscher moest uitleggen dat Dijsselbloem vorig najaar niet inging op een SP-aanbod over steun aan het Belastingplan. Samsom en Klavers voorganger Van Ojik die tot zomer 2015 bespraken om in 2017 met een gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks te komen – en Klaver die daar een streep doorhaalde.  De ironie is niet te missen: zouden twee van deze partijen echt tot samenwerking zijn gekomen, dan hadden ze nooit in de catastrofale toestand zijn beland waarvoor ze nu moeten vrezen.”

 

Een vuistgebaar van Lodewijk Asscher

Enfin, een linkse doodsstrijd dus. Samsom-tegenstrever Lodewijk Asscher ziet het echter allemaal wel zitten. Althans, dat leiden we af uit een soort van vuistgebaar op zijn Twitter-account deze maandag gericht aan Klaver.