Politiek

Geert Wilders wil snel opheldering over voorkennis FBI aanslag Garland

17-10-2016 15:18

PVV-leider Geert Wilders wil nu snel opheldering over de vermeende voorkennis van de FBI over de aanslag op een bijeenkomst in Garland (Texas) waar hij aanwezig was. Deze zomer werd bekend dat de FBI voorkennis had van de aanslag die in mei 2015 plaatsvond. Wilders wilde opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD). Van der Steur antwoordde vervolgens dat de Nederlandse autoriteiten niet op de hoogte waren gebracht door de Amerikanen. Wilders drong vervolgens aan om alsnog opheldering aan de Amerikanen te vragen. Waren de aanwezigen en in het bijzonder Wilders ‘en de helden van de Dienst Bewaken en Beveiligen’ mogelijk onnodig in gevaar gebracht? Van der Steur herhaalde vorige maand zijn toezegging.

‘Zo snel mogelijk duidelijkheid’

Na maanden wachten is Wilders nu klaar. Eerder zei hij tegen ThePostOnline dat ‘vogelvrije bezoeken aan de V.S. zijn voor niemand aangenaam me dunkt’. Daarom roept Wilders maandag de hulp in van minister-president Mark Rutte. De PVV’er wil weten of de Amerikanen de Nederlandse vragen inmiddels beantwoord hebben. Ook wil hij weten hoe vaak de regering de afgelopen maanden er bij de Amerikaanse autoriteiten op hebben aangedrongen de informatie te delen. Wilders wil dat er ‘zo snel mogelijk duidelijkheid komt over dit dossier’.

‘Eerste ISIS-aanslag in Amerika’

Op zondag 3 mei 2015 openden moslim-terroristen in de nabijheid van het Curtis Culwell Center het vuur. Hun doel was een tentoonstelling van Mohammed-cartoons, waar Wilders eerder die dag een toespraak had gehouden. De aanslag vond plaats na het vertrek van Wilders. Agenten wisten de twee aanvallers te doden, een beveiliger raakte gewond. Een mededader werd later veroordeeld. De aanslag wordt gezien als de eerste op het Amerikaanse vasteland gebaseerd op het gedachtegoed van ISIS. De daders hadden geen directe banden met de terreurgroep – koesterden wel sympathieën voor ISIS –  wel eiste ISIS de aanslag op.

‘Tear up Texas’

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. In een bericht dagen voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson “Tear up Texas“, wat zelfs een aanmoediging lijkt. Volgens de FBI-agent was dit bedoeld om het gesprek gaande te houden.