Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Asscher favoriet als lijsttrekker PvdA

16-10-2016 09:54

De situatie in de peiling is al vier weken vrij stabiel, ook deze week zijn er geen nieuwe verschuivingen. n. Op zichzelf is dat al uniek. Maar het is helemaal opmerkelijk, omdat in deze periode o.a. de Algemene Beschouwingen zijn geweest en de verschillende partijen hun verkiezingsprogramma bekend maakten. Daarnaast voert Premier Rutte een intensieve (reclame-)campagne. Deze week onderzoek daarover en de strijd om het lijsttrekkerschap bij de PvdA.

peil-nl

Asscher favoriet

Het lijkt erop dat er drie kandidaten komen voor het lijsttrekkerschap bij de PvdA: Samsom, Asscher en Monasch. Bij de kiezers is er voorkeur voor Asscher. Ook is dat het geval bij de PvdA-kiezers (maar dat zijn niet de leden, die uiteindelijk gaan stemmen). De voorkeur voor Monasch ligt overall boven die voor Samsom. Alleen bij de PvdA-kiezers is dat duidelijk anders. De meerderheid van de kiezers denkt ook dat Asscher het gaat winnen.

asscher

Ten aanzien van de kans op stemmen op de PvdA lijkt Asscher een grotere electorale potentie voor de PvdA te hebben. Maar met 2,1 procent is dat ook slecht 3 zetels. Die extra kiezers komen dan met name van de potentiƫle kiezers op D66, SP en GroenLinks.

De afgelopen week heeft Premier Rutte een uitgebreide campagne gevoerd rondom zijn eigen rol naast het verkiezingsprogramma van de VVD. Hij is regelmatig daarover in de media gekomen, plus in een groot aantal Ster-spots. Volgens de peiling (pdf) beoordeelt 15 procent van de kiezers die campagne positief, 40 procent negatief. De VVD-kiezers van dit moment beoordelen die campagne overwegend positief.