TPOok!

 
Achtergrond

Italië: het Europese Mexico

'Zelfs de drugshandel is minder rendabel dan de asielzoekersbusiness'

Het is een lekker warme herfst aan de Middellandse Zee, een mooie gelegenheid voor veel Afrikanen om de overtocht te wagen. Bij de lekkebootjesreddingsacties niet ver van de Libische kust werden vorige week niet alleen pakweg tienduizend man opgepikt maar werden er zelfs een paar baby’s aan boord geboren. In totaal gaat het om 150.000 aankomsten vanuit zee dit jaar. Buurlanden Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland hebben er helemaal geen zin meer in en zetten hun deur dicht. Daar is de kous natuurlijk nog niet mee af want nu is er een bloeiende ondergrondse industrie in gang gezet. Een paradijs die mensenhandelaren sinds de val van het IJzeren Gordijn niet hebben gezien, en dat voor een groot deel gesubsidieerd door de belastingbetaler.

We schreven al eerder over de narigheden die de migranten in Afrika moeten doorstaan nog vóór de grote oversteek, maar in Italië kunnen ze er ook wat van. Ook hier kunnen we een vergelijking trekken met Mexico, waar criminelen profiteren van de oneindige mensenstroom richting de VS. Italië is natuurlijk iets beschaafder dan Mexico en de invloed van de mafia is niet te vergelijken met de dood en verderf die de kartels zaaien in de door hen bestuurde gebieden. Toch is het interessant om te zien hoe de migratie leidt tot grote veranderingen in bestaande machtsstructuren, waar zelfs eeuwenoude gevestigde criminele organisaties niet bestand tegen zijn.

Asielzoekersbusiness

Tijdens het recente gerechtelijke onderzoek naar de connecties tussen politici en georganiseerde misdaad in Rome, het ‘Mafia Capitale’-schandaal, ging mafiakopstuk Salvatore Buzzi on the record met de uitspraak dat zelfs de drugshandel minder rendabel is dan de asielzoekersbusiness. De 40 miljoen aan winst die zijn organisatie heeft verdient kwam allemaal uit de business rondom de opvang van zigeuners en migranten. De centjes die in handen van criminelen verdwijnen komen niet alleen van de migranten maar ook van de Italiaanse overheid.

Op haar beurt stelt de Italiaanse overheid de asielprocedures procedures lekker lang uit, omdat er dan geld vanuit de EU komt. Haast met het uitzetten hebben ze in ieder geval niet. Italië heeft onlangs 48 Soedanezen gedeporteerd met het vliegtuig, terug richting Darfur onder protest van wat lokale actievoerders. Daar zijn maanden- of jarenlange procedures aan vooraf gegaan. Met zo’n tempo schiet het natuurlijk nooit op en tenzij het volume van de deportaties een ongekend grote schaal aanneemt, kunnen wij deze beter als symbolische maatregelen zien. Deze week alleen al werden er meer dan 2000 aankomsten via zee geregistreerd. En als het niet gaat om huisvesting, dan valt er ook genoeg te verdienen met het smokkelen van mensen naar de gulle noordelijke landen.

Cosa Nostra

Migratie vormt een bedreiging voor de status quo in elk systeem, dus ook het ondergrondse. In Sicilië hebben de traditionele mafiosi van de Cosa Nostra nieuwe partners gevonden in Nigeriaanse bendes, maar het loopt niet altijd soepel. Het eiland is het belangrijkste aankomstpunt voor de bootjesvaarders. In Palermo vormen recente migranten een kwart van de bevolking en dat gaan er ongetwijfeld meer worden. Het betekent niet alleen een opbloei van het oude stadscentrum maar ook een opschudding in de onderwereld. Terwijl de Cosa Nostra op dit moment de Afrikaanse bendes onder controle probeert te houden (door bijvoorbeeld een vuurwapenverbod), snappen ze zelf ook wel dat het vroeg of laat gaat veranderen. Een paar maanden geleden werd een Afrikaan in open daglicht door zijn kop geknald door een Italiaans boefje. De lokale migranten weigeren vaak de pizzo (beschermgeld) te betalen en de belabberde demografische cijfers van Italië betekenen ook dat het voor de mafia steeds moeilijker wordt om nieuw personeel te werven, wat gepaard gaat met plaatselijke machtsverschuivingen.

De Nigerianen zijn op dit moment vooral verantwoordelijk voor de prostitutie. Die link gaat al terug naar de jaren 80 vorige eeuw, maar is nu flink versterkt door de grootschalige instroom van mensen. In Nigeria worden de meisjes geronseld, en, om hun medewerking te garanderen, klaargestoomd door middel van wat toverspreuken. Ju-ju magie is serious business in Afrika. Volgens het IOM gaat 80 procent van de Nigeriaanse vrouwelijke migranten richting de prostitutie. De officiële opvangcentra worden gewoon benut als ophaalpunt van de jonge vrouwen voor de handelaren.

Nigeriaanse sekshandel

Het schijnt dat kinderen nu ook steeds meer het slachtoffer worden van de mensenhandel. Die verdwijnen in Italië volledig uit het zicht van de autoriteiten, wellicht om in het gezellige en sfeervolle Amsterdam te eindigen. Terwijl de gemiddelde Italiaanse vrouw minder kinderen krijgt en ook nog eens minder werkt dan de gemiddelde Europese vrouw, smullen de Italiaanse mannen van de Nigeriaanse sekshandel, die nu het grootste aandeel van de prostitutie in Italië vormt. Een demografische explosie, een oorlog met de jihadisten van Boko Haram en constante vervuiling (en dus afname) van beschikbare landbouwgrond in het thuisland garanderen dat er nog voldoende mensen zullen zijn om de stroom overeind te houden. Natuurlijk gaat het niet alleen om Nigerianen en mafiosi. Er komen dagelijks honderden mensen uit tientallen landen en culturen aan. Ook boefjes in bijvoorbeeld Egypte spelen een rol.

Het Italiaanse systeem is opzettelijk zo lek als een mandje omdat de centen van buitenaf blijven komen, waar de lokale politicus, crimineel en bakker op de hoek van meeprofiteren. Italië is een van de grootste ontvangers van Europese landbouwsubsidies, maar tegelijkertijd wordt die sector overeind gehouden door spotgoedkope arbeidskrachten annex slaven, zoals de dertigduizend Sikh uit India die van een koude kermis thuis kwamen toen bleek dat Europa helemaal niet gelijk staat aan welvaart en geluk. Voor creatieve mensen die het niet al te nauw nemen met de wet, is Italië een paradijs van mogelijkheden dankzij de instroom van al dat menselijke kapitaal.

Het beloofde (Duits)land

Een deel van de zeevaarders zal hun beloofde (Duits)land bereiken. Mensen die zich door alle mishandelingen op de Afrikaanse route hebben gesleept, laten zich niet zomaar tegenhouden door een hekje aan de grens met Zwitserland of Oostenrijk. Het gaat ongetwijfeld interessante fenomenen opleveren in onze hoek van Europa. De netwerken die zij opbouwen, waaronder ook de criminele, gaan gewoon over de grenzen mee en kunnen zelfs een bedreiging voor onze huidige boefjes vormen. Misschien dat de Duitsers en Zweden ook wel trek krijgen in Afrikaanse sex-slavinnen? Weer eens wat anders dan jihadisten die voor een uitkering en gratis buurthuis komen.

   

Steun direct Alan Turgutoglu

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.