Politiek

Raad van Marokkaanse moskeeën over SGP-voorstel: Steeds meer partijen negatief over moslims

14-10-2016 11:51

De Raad van Marokkaanse Moskeeën heeft met verbazing kennis genomen van de uitspraken van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij over het terugdringen van de gebedsoproep door moskeeën . “De moskeeën die in het openbaar een gebedsoproep doen, zijn op een hand te tellen”, aldus de woordvoerder van de raad. “Bovendien blijven ze allemaal binnen de geluidsbeperking en we hebben er ook nooit eerder klachten over ontvangen.”

‘Op deze manier gaat het de verkeerde kant op’

De uitspraak van de fractievoorzitter van de SGP bevestigt voor de raad de vrees dat in de aanloop naar de verkiezingen steeds meer politici zich op negatieve wijze uitlaten over moslims of de islam. “Het is allang niet meer een bepaalde partij die dit doet. Het worden er nu steeds meer. We maken ons daar grote zorgen over. Op deze manier gaat het de verkeerde kant op.”

Ronald Plasterk voelt weinig voor terugdringen gebedsoproep

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voelt vooralsnog weinig voor het terugdringen van de gebedsoproep. Dat raakt aan de godsdienstvrijheid en die beschermt ook kerken die de klok luiden om gelovigen naar de dienst te roepen, zei Plasterk vrijdag. Wel kan hij zich bij het onbehagen dat de SGP beschrijft iets voorstellen.

SGP-leider Kees van der Staaij verzet zich juist tegen die vergelijking. Die gaat volgens hem mank, omdat de islamitische gebedsoproep een geloofsbelijdenis is, terwijl het klokgelui geen inhoudelijke boodschap bevat. Plasterk bestrijdt dat. “Ik heb vroeger thuis geleerd dat je ‘Kom nou, kom nou’ hoort'”, aldus de minister.

Lees ook

SGP verklaart oorlog aan islamisering en wil ‘Allahu akbar’ verbieden

ANP